AlgemeenFoto

Trekker uit elkaar getrokken voor opening Landbouw Vakbeurs

Assen – Loonwerker Adriaan Sandee trekt een trekker uit elkaar.

Assen – Loonwerker Adriaan Sandee trekt een trekker uit elkaar. Zijn geprepareerde trekker (links) komt uit in de supersportklasse van de trekkertrekcompetitie. Bij het publiek voor de opening van de Landbouw Vakbeurs Assen is op dat moment nog niet duidelijk dat de middelste trekker achter het motorblok gescheiden is en dat zo een spandoek wordt strakgetrokken. Het is de vierde Landbouw Vakbeurs. Het aantal deelnemers van de techniekbeurs voor Noordoost-Nederland groeide naar driehonderd.

Foto Koos van der Spek

Hummelo – Loonwerker Bert Onstenk van loonbedrijf Begeo mengt kuilvoer van melkveehouder Hans Nusselder in het Gelderse Hummelo. Dagelijks voert hij koeien op ongeveer tien melkveebedrijven in de omgeving van Toldijk, waar zijn bedrijf gevestigd is. Een veehouder met honderd melkkoeien betaalt gemiddeld ongeveer 35 cent per koe per dag. ”Het gaat om maatwerk”, zegt Onstenk. ”Veehouders bepalen zelf de rantsoensamenstelling.” Dagelijks rijdt hij met zijn zelfrijdende voermengwagen een kleine 60 kilometer.

Foto Theo Kock

Ane – De vleesvarkens in de nieuwe stal van Gert en Gélinda Kok in het Overijsselse Ane beschikken over een vierkante meter ruimte per dier. Ze kunnen wroeten in een zaagselbed. De stal is gebouwd volgens de eisen van het Krull-concept. De zaagselbedstal staat ook wel bekend onder zijn Engelstalige naam Canadian bedding. Het paar investeerde 650.000 euro in deze stal, waarvan 90.000 euro bestond uit subsidie van de EU. Gert en Gélinda Kok houden vandaag een open dag op hun bedrijf. De al opgelegde varkens in de nieuwe stal zijn alleen van buitenaf te bezichtigen.

Foto RB

Noorbeek – Akkerbouwer Gaston Kallen in het Zuid-Limburgse Noorbeek kijkt hoe zijn vader ploegt. Kallen is blij met de vorst. ”Daardoor heeft de grond genoeg draagkracht. Grond die op wintervoor is geploegd verkruimelt beter, dan wanneer je in het voorjaar ploegt. We hebben 90 hectare land. We willen een kwart ploegen. De vorst mag dus wel even aanhouden. We ploegen niet alle land vanwege de regels om erosie tegen te gaan, zoals het telen van groenbemesters of het aanleggen van grasstroken.”

Foto Twan Wiermans

Poolamvalasu – Hanen worden ‘opgewarmd’ om te vechten in de jaarlijkse hanengevechten in het Indiase dorpje Poolamvalasu. Eigenaars brengen samen meer dan tweeduizend hanen uit het hele land mee naar het dorp om deel te nemen aan de vijfdaagse gevechten.Volgens de organisatie zijn de rode, oranje, zwarte en witte hanen speciaal getraind voor deze gevechten. Voor het trainen van een haan voor deze gevechten is veel discipline nodig, maar ook goede voeding en voorbereiding. Als een haan verliest, wordt hij dezelfde dag nog bij de eigenaar van de winnende haan tijdens het diner opgediend.

Foto ANP

Beheer
WP Admin