Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

‘Transport oorzaak antibioticagebruik kalverhouderij’

De Dierenbescherming (DB) constateert dat de vleeskalverhouderij waarschijnlijk de doelstelling van 50% anbtibioticareductie in 2015 ten opzichte van 2009 niet gaat halen.

In de periode 2009-2014 is het antibioticagebruik volgens cijfers van de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDA) met 37,4% gedaald naar 21,15 dierdagdoseringen. Oorzaak zijn de importen van nuchtere kalveren, stelt de DB. In een brief aan te Tweede Kamer van 25 januari uit de DB haar zorgen over de transporten van jonge kalveren en roept de overheid op daar een eind aan te maken.

Kalververzameling op de schop

Het verzamelen en sorteren van kalveren van verschillende melkveebedrijven op verzamelplaatsen en vervolgens het transport naar de vleeskalverbedrijven, maken kalveren kwetsbaarder voor ziektes. De DB stelt voor om de regels voor het transport en verzamelen van kalveren aan te passen. De transportleeftijd moet omhoog van 14 naar 28 dagen, zodat kalveren al sterker zijn. Dit vermindert ook het huidige probleem van weigeren van lichte kalveren bij melkveehouders en op verzamelplaatsen.

Ook wil de DB een eind aan de fysieke verzamelplaatsen, omdat dat een bron is van ziektekiemen en stress voor de kalveren. Ook moet de transportduur worden teruggebracht naar korter dan acht uur. De DB roept hierin de kalversector op haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Binnenkort wordt een petitie van 42.500 handtekeningen aan de kalverhouderij aangeboden, waarmee wordt gepleit voor het eind van de langeafstandtransporten.

Referentiejaar 2007 afgesproken

De DB hanteert de brede afspraken in de veehouderij om in 2015 nog maar 50% van het antibioticagebruik van 2009 te gebruiken. De kalversector heeft echter al in 2007 afspraken met de overheid gemaakt en heeft dat jaar al de eerste stappen gezet.

Uit cijfers van de SDA blijkt dat de antibioticareductie in 2014 ten opzichte van 2007 op 46,3% lag. Op basis van dat cijfer is de 50% in 2015 binnen handbereik en ligt de kalversector in lijn met andere sectoren.

Sector moet aan de bak

De DB hekelt niet alleen het verzamelen en de transporten. Ook over de huisvesting is de DB niet te spreken. Sinds de afspraken over groepshuisvesting in 2004 is niets meer veranderd aan de kalverstallen. Er wordt al 11 jaar gewerkt aan een welzijnsmonitor en het onderzoek naar rubber op de roostervloeren loopt ook al sinds 2008. De kalverhouderij is zich sterk bewust van het vergrootglas waar het nu onder ligt en gaat gesprekken met de DB niet uit de weg, maar moet daarin nu wel stappen maken.

Beheer
WP Admin