Partner
Koeien met (subklinische) melkziekte hebben een grotere kans om andere gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Voorkom dus deze ziekte. - Foto: De Heus RundveePartner

Transitieproblemen verminderen? Denk eens aan KAB-strategie

Een gezondere veestapel en geld besparen. Dat is waar iedere veehouder naar streeft. Door te focussen op een goede transitieperiode tussen de lactaties is dit mogelijk. Met een vernieuwende KAB-strategie breng je deze besparings- en gezondheidsdoelen binnen handbereik.

Een goede KAB-strategie in de droogstand voorkomt (subklinische) melkziekte en de negatieve gevolgen hiervan in de volgende lactatie. Dit levert een gezondere veestapel op. De veehouder kan een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen door het rantsoen van de koeien goed uit te balanceren.

Veel veehouders gebruiken de KAB-strategie om de incidentie van (subklinische) melkziekte, oftewel laag bloedcalcium, te beperken. De strategie houdt in dat anionische zouten aan het voer worden toegevoegd tijdens de twee weken voor afkalven. Dit leidt tot een betere calciumstofwisseling (het proces waarbij het lichaam de concentratie van calcium in het bloed op het juiste peil houdt). Als gevolg daarvan hebben de koeien rond het afkalven een hogere bloedcalciumspiegel.

KAB verlagen in close-up

De KAB is de balans tussen de positief geladen ionen (kationen) natrium en kalium enerzijds en de negatief geladen ionen (anionen) chloor en zwavel anderzijds. Een hoge KAB zorgt ervoor dat het hormoon PTH, dat verantwoordelijk is voor de calcium stofwisseling minder goed functioneert.

Onder Nederlandse omstandigheden wordt er veel gras gevoerd. Gras bevat vaak veel kalium en hierdoor is de KAB vaak hoog. Dit maakt dat de focus op de KAB in Nederland van groot belang is.

Uit eigen onderzoek, in samenwerking met Wageningen UR, hebben we koeien ingedeeld in 3 groepen op basis van de KAB voor afkalven. Uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat een lage KAB in de close-up leidt tot meer beschikbaar calcium voor de koe rondom afkalven (zie figuur hieronder). Daarnaast kwamen in de groep met de lage KAB ook de minste ziekte gevallen voor na afkalven, zoals ketose en mastitis.

Foto: 2

Per saldo

Koeien met (subklinische) melkziekte hebben een grotere kans om andere gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Dit betekent dat voorkomen beter is dan genezen. Het onderstreept hoe belangrijk het is om de juiste voedingsbalans voor je veestapel te vinden. Het verlagen van de KAB is hiermee een van de sleutelfactoren voor een goed transitiemanagement.

Lees meer over het TopLac droogstandsplan en download de TopLac-whitepaper

Beheer
WP Admin