AlgemeenNieuws

Transgene soja toegelaten

De veevoerindustrie en graanhandel kunnen opgelucht ademhalen: de Europese Commissie heeft toelating verleend voor de import van drie transgene sojavarianten.

Het gaat om twee producten van Monsanto en een van Bayer CropScience. De soja mag alleen gebruikt worden in voedsel of veevoer en dus niet in de EU worden geteeld. De toelating liep grote vertraging op.

De toelating volgt ruim zes maanden op een stemming in het Comité van Beroep, merkt Frans Köster van MVO op. MVO is de ketenorganisatie voor oliën en vetten, waar onder meer Cargill, Sime Darby en Agrifirm bij aangesloten zijn. Köster noemt de stap ‘de juridische plicht’ van de Commissie.

Comité kan niet kiezen

In het Comité stemmen de lidstaten van de EU over de toelating van transgene gewassen. Het Comité behandelt toelatingen voor ‘GMO’s’ als de Europese voedselautoriteit EFSA het product veilig heeft bevonden. Als het Comité niet tot een oordeel komt, hakt de Commissie de knoop door. De Commissie moet zich daarbij laten leiden door het oordeel van de EFSA.

Gewassen wachten op toelating

In de Europese veevoerindustrie, internationale graanhandel en de Amerikaanse organisatie voor sojatelers is meermalen geklaagd over de trage besluitvorming van de Commissie. Naast de nu toegelaten gewassen wachten nog een serie transgene gewassen op toelating.

De toelating betreft twee varianten van Monsanto, Xtend en Vistive Gold en een van Bayer CropScience, Balance GT. De gewassen zijn resistent tegen meerdere herbiciden waaronder glyfosaat. Beide producten zijn toegelaten voor een periode van tien jaar.

Monsanto’s producten zijn in februari ook toegelaten in China. Daarmee is de toelating verzekerd in de twee belangrijkste soja-importerende markten.

Beheer
WP Admin