Nellie 80 (Baltimore x Colmar x Manuel 253) komt uit een zeer duurzaam geslacht. Nellie is 10 jaar oud, haar moeder Nellie 52 werd bijna 14 jaar en haar grootmoeder werd ruim 14 jaar. - Foto: Alger Meekma RundveeNieuws

Topduo MRIJ-stieren uit Nellie 80 van Gerrit Harbers

Nellie 80 van Gerrit Harbers is de moeder van nummer 1 en 2 MRIJ-stieren van de jongste indexdraai.

Nellie 80 loopt nog in de stal bij Gerrit Harbers in Oost- West- en Middelbeers. “Door pech en leeftijd is het beste is er na 10 jaar wel af. Maar Nellie was altijd een zeer sterke en productieve koe met 4,78% vet en 3,97% eiwit. Ze staat nu droog en mag nog wat groeien voor afvoer.”

Meer dan 220 kilogram melk

Harbers was verrast dat de twee zonen van Nellie 80 de indexlijst van de MRIJ-stieren aanvoeren. De stier Harm is een zoon van Rivaal en blijkt een zeer goede productievererver met +220 kg melk, +0,42% vet en +0,12% eiwit. De bouw van de Harm-dochters is gemiddeld, maar ze hebben wel uitstekende uiers.

Harcon is de oudste en een Menno-zoon uit Nellie 80. Zijn productieaanleg is gemiddeld met +4 INET. Harcons sterke punt is het exterieur. De dochters zijn sterk, goed gebouwd, met uitstekende uiers (+116) en zeer goede benen (+110).

Verkeerd rietje

Een fokker noemt Gerrit Harbers zichzelf niet, maar het blijkt wel dat hij de gehele moederlijn kan opnoemen. Ook blijkt dat geluk meespeelt bij Nellie 80. Haar moeder – Nellie 52 – was niet zo gepland en bleek achteraf een dochter van een Holstein-stier. De inseminator had een verkeerd rietje gepakt, maar de registratie was 100% MRIJ. Het bleek geen beletsel, want ze werd bijna 14 jaar oud en produceerde 100.000 kg melk met 3,94% eiwit.

Dochters of kleindochters van Nellie 80 zijn nauwelijks aanwezig in de stal. Nellie 80 gaf veel stierkalveren en de enkele dochters die aan de melk kwamen, bleken geen hoogvliegers.

Beheer
WP Admin