RundveeOpinie

Toekomstkeuzes voor Noors melkveebedrijf (2)

De zoektocht van Sjaak Mocking naar een tweede locatie voor jongveeopfok neemt een verrassende wending.

Voor de naar Noorwegen geëmigreerde Nederlander Sjaak Mocking was het maar goed ook dat de koop van een tweede boerderij op 35 kilometer van zijn bedrijf niet doorging. Het was een boerderij met veel achterstallig onderhoud. Mocking zou weer helemaal van de grond af iets moeten opbouwen. En echt dol op klussen is hij niet.

Onverwachte verkoop

Niet veel later overlijdt een collega-boer en goede kennis van Mocking. Tijdens het zaalvoetballen krijgt hij een hartstilstand. Deze veel te jong overleden boer heeft de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in zijn bedrijf. Zo heeft hij in 2011 een nieuwe ligboxenstal gezet (zie foto’s). De weduwe overweegt diverse opties, zoals het aangaan van een maatschap om het bedrijf te kunnen behouden, maar besluit uiteindelijk tot verkoop. Met een taxatieprijs van 6,5 miljoen nok (€880.165) adverteert ze in diverse bladen. Mocking hoeft niet lang na te denken, hij besluit een bod te doen. De adviseur komt langs om alle plannen door te spreken en stelt samen met Mocking een nieuw bedrijfsplan op.

Financiering

Zal een bank bereid zijn het hele bedrag te financieren? Mocking: “Onze huidige boerderij kunnen we verkopen aan de buurman, ook een melkveehouder. Ons vermogen blijft in de machines en de veestapel, die we kunnen meenemen.” De plannen wijzen uit dat een volledige financiering kan. Maar ook in Noorwegen zijn de banken voorzichtiger geworden. Mocking dient zijn plan in bij vijf banken. Drie ervan willen financieren.

Goede resultaten

Een bank stelt voorwaarden waaraan de veehouder niet kan voldoen. Die valt dus af. De andere twee willen financieren op basis van de in het verleden behaalde resultaten. Mocking heeft de afgelopen 3,5 jaar resultaten neergezet die voor Noorse begrippen ongekend zijn. De gemiddelde Noorse boer melkt geen 180.000 liter op een oude grupstal met maar 21 koeplaatsen. Ook de grasopbrengst ligt bij de Nederlander beduidend hoger. De banken willen ons financieren op basis van kennis, resultaten en ondernemerskwaliteiten. “Hebben we de afgelopen jaren niet voor niets krom gelegen”, zegt Mocking. “Het is een fijn gevoel dat de banken vertrouwen in ons hebben.”

Bieden

Familie Mocking mag gaan bieden en legt een bod neer bij de verkoper. Vervolgens krijgt ze te horen dat er een hoger bod binnen is, dus komen de Mockings met een nieuw bod. Dit bod van 6,7 miljoen nok (€911.776) wordt niet overboden en de Mockings zijn de enige overgeblevene. Dan beginnen de onderhandelingen.

Wachten

Mockings bod kan niet zomaar geaccepteerd worden. Eerst moet in beeld worden gebracht hoe hoog de totale opbrengsten uitvallen. De bank van de verkopende partij moet die goedkeuren. In principe is de koop bijna rond, maar het blijft spannend. Als er in de tussentijd iemand met een hoger bod komt, begint de boel weer van voren af aan. Mocking: “We hebben vanaf 5 december gewacht op het verlossende antwoord. Dinsdagavond 19 december is het koopcontract ondertekend. In maart gaan we verhuizen.”

Geïnteresseerden die een boeiende stageplaats zoeken, kunnen contact opnemen met familie Mocking.

Beheer
WP Admin