RundveeOpinie

Toekomstkeuzes voor Noors melkveebedrijf

Beginnen met 82.000 liter quotum en een oude grupstal en nog geen vier jaar later 360.000 liter met melkrobot en 20.000 vleeskuikens. Dat is groeien met visie en lef.

Zomer 2009 emigreerde familie Mocking naar Noorwegen. Het Noorse avontuur begon nogal turbulent. Van de zestien koeien kregen er veertien mastitis, waarvan zeven in één weekend! Dat aan deze nachtmerrie een einde kwam, is te zien in de fotoreportage. De jaren daarna ben ik de familie altijd blijven volgen.

Wilde plannen

Toen ik bij Maarten en Wilma van Pinxteren woonde en werkte, die op zo’n twee uur rijden van familie Mocking wonen, hadden Sjaak Mocking en ik wilde plannen. Hij zocht een opfokker voor zijn vrouwelijk jongvee en ik wilde die opfokker heel graag worden. De boerderij had ik ook al gevonden. Met beide families heb ik deze boerderij, waar tot voor kort nog 200.000 liter gemolken werd, bezocht. Wat een droom (zie foto’s)! Een boerderij pal aan de fjord, op nog geen uur rijden van Maarten en Wilma, en nog geen anderhalf uur van Sjaak en Corrie. Helaas bleek het financiële plaatje met alleen de opfok van jongvee niet rond te krijgen. Dus moest er een bron van inkomsten bijkomen.

Eerst een man zoeken

Ik dacht aan een pension voor de Poolse arbeiders die in het dorp werken. Ik heb heel wat gepland en gerekend. De eigenaar van de te huur staande boerderij hoorde het allemaal hoofdschuddend aan. ‘Ga eerst maar eens een man zoeken’, was zijn advies. Een advies waar mijn mond van openviel, vervolgens schoot ik in de lach. De beste man zei het vanwege het vele onderhoud aan de overigens prachtig gerestaureerde boerderij. Zijn plan is dat hij wel op de boerderij blijft wonen, waarbij de woning wordt gesplitst, maar niet langer dat onderhoud voor zijn rekening hoeft te nemen. En met een vrouw alleen op het erf is hij daar niet zeker van. Mijn technische kennis en klusknobbel kennende, of beter gezegd de kleine omvang ervan, had hij daar wel een punt.

Met man naar Noorwegen?

Ik nam afscheid van deze boerderij en ook van Noorwegen, volgde zijn zoekadvies niet op, maar ben wel aan de man. En wat voor één! Henk is net terug van twee jaar Australië. Hij heeft gewerkt op diverse boerderijen en tuinderijen, schuren gebouwd en huizen gerenoveerd. Zullen we naar Noorwegen gaan? Een boerderij huren? Nee, toch maar niet. Mocking zoekt niet langer een opfokker. Hij heeft gewoon een grotere boerderij gekocht.

Het begon met een cursus

Sjaak Mocking vertelt: “Het begon allemaal met de cursus Veivalg Prosjekt (vei is ‘weg’, valg is ‘kiezen’), een cursus gericht op de toekomst. Wat wil ik met mijn bedrijf? Er kwamen twee opties uit die ik doorgerekend heb door een bedrijfsplan te schrijven. Onze voorkeur ging uit naar de eerste: uitbreiden op de huidige locatie naar 30 melkkoeien en het jongvee uitbesteden. Een tweede optie was rond kijken naar een in de buurt te koop staande boerderij en die overnemen. We hadden de financiering voor de uitbreiding net rond toen optie twee zich aandiende. Een boerderij 35 kilometer verderop, dus in dezelfde regio. Te mooi om waar te zijn. Helaas werd ons bod niet geaccepteerd.” Wordt vervolgd.

Een overzicht van de prijzen voor vleeskuikens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin