Foto's: Ronald Hissink RundveeFoto

Toekomst met stadsboerderij aan rand Deventer (deel 7, slot)

Christian en Sanne Klein Koerkamp laten de eerste vrijlevenstal in Nederland bouwen. Koeien lopen er op drainagezand. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 7: de koeien zijn binnen én donderdag open dag voor boeren.

Christian (41) en Sanne (39) Klein Koerkamp hebben in maatschap een biologisch veebedrijf met 130 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 98 hectare (in gebruik). Er zijn twee bedrijfslocaties: Lettele (Ov.) en sinds kort Schalkhaar (Ov.). Klein Koerkamp liet in Schalkhaar een nieuwe vrijlevenstal (roundhouse) bouwen. De veehouder zoekt de verbinding met de nabijgelegen stad Deventer en liet geïntegreerd ook een ijsmakerij, boerderijwinkel en ontvangstruimte bouwen. De stal zelf kostte €8.500 per koeplaats, inclusief alles was het prijskaartje €12.500 per plaats. De naam van het nieuwe bedrijf: stadsboerderij Heerlijkheid Linde.

De vrijlevenstal is het afgelopen half jaar uit de grond gestampt. Dat werd vorige week vrijdag gevierd met een open dag. Er kwamen veel bezoekers op de nieuwe roundhouse af. Aankomende donderdag volgt nog een open dag voor de agrarische sector.

De open dag trok tussen de 4.000 en 5.000 bezoekers; jong en oud. De vrijlevenstal is ook gunstig gelegen, vlakbij de stad Deventer. Reacties op de nieuwe stal en de boerderijwinkel waren positief. Het stalconcept en de verkoop van lokale producten spraken de consument aan.

Er kwamen veel jonge gezinnen op de open dag af en dat leverde mooie plaatjes op. Veel van die jonge gezinnen kwamen uit de nabijgelegen nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer. Precies de doelgroep waar Klein Koerkamp met zijn winkel en ijsmakerij op mikt.

Een mooi overzicht in de open vrijlevenstal met zandbedding. Deze foto is aan het begin van de open dag gemaakt. Het zandbed is schoon en de mest is er met de Bedding Cleaner al uitgezeefd; duidelijk te zien aan de sporen. Op dit rustige moment liepen alle koeien – die medio mei naar de roundhouse verhuisden - nog gewoon buiten.

Later op de dag – met publiek – demonstreert Klein Koerkamp nog een keer hoe hij de zandbedding schoonmaakt. Hier rijdt hij de stal in met zijn trekker met Bedding Cleaner. In totaal hebben de koeien hier 1.100 m2 ruimte.

Hier gaat Klein Koerkamp verder in de uitloop die ook nog eens 700 m2 groot is. Hier is beter te zien hoe het zand gezeefd wordt met de Bedding Cleaner. Dit is overigens nog niet de definitieve versie. De machine wordt verder doorontwikkel d, onder meer aan de hand van de ervaringen in deze stal. Updates zullen volgen.

Toen het drukker werd, liepen de koeien uit nieuwsgierigheid weer van buiten de stal in. De stal is bedoeld voor 56 melkkoeien, maar op dit moment zijn er pas 40 dieren vanuit de oude locatie in Lettele overgekomen. Klein Koerkamp wil eerst rustig opstarten en het principe van de vrijlevenstal goed in de vingers krijgen.

De koeien worden gemolken in een GEA-melkrobot. Dat systeem kenden de dieren al van de andere locatie in Lettele. Die overgang verliep heel soepel. Ook de verandering van ligboxen naar een potstal met zand ging opvallend snel, merkte Klein Koerkamp.

De melkrobot trok ook veel bekijks.

De technische ruimte zit tussen het tanklokaal en de melkrobot in en is afgesloten. Van links naar rechts: de compressor, de centrale kast voor de melkrobot en de desinfectie- en dipdosering.

Een paar koeien gingen niet mee in het kuddegedrag en stonden tijdens de grootste drukte gewoon buiten. Het koeverkeer is overigens vrij.

De centrale drinkbak in het midden van de roundhouse-vrijlevenstal.

Een mooi overzicht van de uitloop van de roundhouse-vrijlevenstal. Met links achterin het ‘evenemententerrein’. Hier konden bezoekers pannenkoeken en hamburgers eten en de verhalenwagen van Stichting IJssellandschap bezoeken. Van die stichting pacht Klein Koerkamp land.

Hier is het open karakter van de stal goed te zien. Rond de roundhouse is 65 meter voerhek. In totaal zijn er 80 tot 90 vreetplekken. Veel meer dan er koeien zullen zijn. Klein Koerkamp koos voor voldoende ruimte om vervuiling zo veel mogelijk tegen te gaan.

Het overdekte terras in de stal biedt direct zicht op de koeien in de vrijlevenstal.

Verbreding speelt een grote rol voor Klein Koerkamp. De boerderijwinkel is het paradepaardje. Hier worden eigen biologische producten zoals ijs en rauwe melk en kaas/rundvlees (die laatste twee producten laat Klein Koerkamp maken) verkocht. Ook regioproducten van collega-boeren zijn hier uitgestald. Dit gaat onder meer om varkensvlees en bier.

Klein Koerkamp heeft een ijsmakerij en start in eerste instantie met de verkoop van zestien smaken ijs. In het hoogseizoen is de winkel van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 20.00 uur geopend. De veehouder werkt voor de winkel met een pool van vijftien parttime medewerkers. Voor de melkveetak zijn er voor beide bedrijfslocaties nog eens drie parttimers.

De kaas komt van eigen biologische melk, maar wordt elders in de regio gemaakt bij kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte (Ov.). De kaasmaker snijdt hier de kaas.

Familie Klein Koerkamp houdt donderdag 2 juni van 10.00 tot 17.00 uur ook een open dag voor de agrarische sector. Adres: Slinkmansweg 2 in Schalkhaar (Ov.).

Beheer
WP Admin