Foto's: Ronald Hissink RundveeFoto

Toekomst met stadsboerderij aan rand Deventer (5)

Christian en Sanne Klein Koerkamp laten de eerste vrijlevenstal in Nederland bouwen. Koeien lopen er op drainagezand. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 5: montage van de stalen dakconstructie en paraplu.

Christian Klein Koerkamp (41) heeft in maatschap met zijn vrouw Sanne (39) in Lettele (Ov.) een biologisch veebedrijf met 130 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 98 hectare (in gebruik). Klein Koerkamp laat op een nieuwe locatie vlakbij nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer een nieuwe vrijlevenstal (roundhouse) bouwen. De veehouder zoekt de verbinding met de stad en laat geïntegreerd ook een ijsmakerij, boerderijwinkel en ontvangstruimte bouwen. De stal zelf gaat €8.500 per koeplaats kosten, inclusief alles is het prijskaartje €12.500 per plaats.

De contouren van de roundhouse worden nu duidelijk. Twaalf grote gegalvaniseerde spanten komen samen in de 11,5 meter hoge nok. In de vrijlevenstal is de maximale doorrijhoogte voor de BeddingCleaner 4,10 meter. Links is overigens de machinekamer/tanklokaal te zien, rechts de boerderijwinkel.

Een overzicht in de boerderijwinkel/ijsmakerij, gezien vanaf de rand van de ontvangstruimte. Het beton voor de vloer is gestort en de leidingen voor water (ijsmakerij, winkel) en elektra (kassa’s) zijn goed te zien. Tussen de drie houten kolommen uiterst links komt nog een glaspui; een toegangsdeur voor de winkel en eentje voor de ontvangstruimte.

De nok van de roundhouse. Het zeil van de paraplu wordt straks aan de lipjes gemonteerd. De cirkel in het midden heeft een diameter van 3 meter en is straks volledig open.

Een overzicht van de werkzaamheden vanuit de stal gezien. Alle spanten worden met kokerprofielen aan elkaar vastgemaakt. Zo krijgt de roundhouse verband.

Hier zijn twee bouwmedewerkers bezig met het monteren van die kokerprofielen. In totaal zijn er drie rijen die zo gemonteerd worden. Dit is inclusief de onderste buitenring langs de houten kolommen.

De bouwmedewerkers konden dit werk met behulp van hoogwerkers doen. Een verreiker reikte vervolgens de kokerprofielen aan.

Een dag later ziet de stal er zo uit. De paraplu van de roundhouse is geplaatst. Daar was wel flink wat mankracht voor nodig. Het doek is er uiteindelijk met tien man in één dag tijd op gelegd. Het doek – 2,5 ton zwaar – werd als geheel aangeleverd en moest met een verreiker ‘uitgevouwd’ worden. Het doek werd dan over de spant langs beide kanten uitgerold.

Van buiten ziet het er zo uit. Het open gedeelte tussen het melkgedeelte (links) en de winkel is de plek waar koeien de stal weer inlopen als ze buiten zijn geweest. Dit is eenrichtingsverkeer. Als de koeien vanuit de roundhouse naar buiten willen, gebeurt dat juist gestuurd via de melkrobot (zie hek links van het open gedeelte).

Hier is goed te zien dat de spanten in de houten kolommen van de roundhouse steken. Een en ander is stevig vastgezet met voldoende bouten.

De vrijlevenstal gezien vanuit de ontvangstruimte. Transparantie speelt een belangrijke rol voor Klein Koerkamp. Hij koos voor een groot raam van 5 bij 1,5 meter. Eenzelfde raam zit in de boerderijwinkel rechts.

Een medewerker is bezig met de verlichting in de roundhouse. In totaal komen er 24 tl-lampen in de stal te hangen.

Een overzicht van de GEA-melkrobot. Als koeien straks vanuit de stal de wei ingaan, gaat de voerbak open en blijft de groene deur dicht. In de vrijlevenstal bestaat alleen de wachtruimte voor de robot uit roosters. Klein Koerkamp koos hiervoor omdat op die plek veel koeverkeer en mest is.

Het melken gebeurt met een GEA-melkrobot 9500. Het deel achter de robot is verdiept.

Het werk gaat verder in de roundhouse die een totale oppervlakte van 1.900 m2 heeft. De winkel, ijsmakerij, ontvangstruimte en het overdekte terras maken daar samen 340 m2 vanuit.

In de nok van de roundhouse koos Klein Koerkamp voor een lichtdoorlatend zeil zodat er altijd voldoende daglicht is. Dit deel heeft een diameter van ongeveer 10 meter. Alleen de binnenste cirkel is volledig open. Dit deel heeft een diameter van 3 meter.

Beheer
WP Admin