Foto: Pixabay BoerenlevenAchtergrond

Tips voor vrouwen: zo vind je je plek op het bedrijf

Vrouwen die een boer trouwen, hebben soms moeite hun plek op het bedrijf te bepalen. Veel ligt al vast, wat kunnen ze dan zelf nog?

Om de eigen wensen en mogelijkheden boven water te krijgen, organiseert trainingsbureau Movaeres begin volgend jaar een driedaagse cursus ’Vrouwelijk ondernemerschap binnen het familiebedrijf.’ De cursus is niet alleen voor agrarische vrouwen, maar voor alle vrouwen die in een familiebedrijf terecht komen. Zij lopen vaak tegen dezelfde dingen aan.

Een familiebedrijf heeft een geheel eigen dynamiek. Gezinsleden leggen er hun ziel en zaligheid in, evenals een heleboel tijd. Vrouwen die ‘erbij in trouwen’ moeten zich een weg zien te banen tussen de eisen die het bedrijf stelt en eisen die de samenleving stelt. De samenleving eist bijvoorbeeld dat kinderen gaan sporten, op muziekles gaan, noem maar op. De man werpt zich meestal volledig op het bedrijf waardoor er als vanzelf een soort rolverdeling ontstaat. In de praktijk betekent dat vaak dat de vrouw als een taxibedrijf af en aan rijdt terwijl thuis de wasmachine draait.

Anderen niet het werk ontnemen

Intussen zijn er vaak nog andere familieleden op het bedrijf. De schoonouders werken er bijvoorbeeld nog. Dat betekent dat de nieuwe vrouw niet meteen een eigen tak start of allerlei taken oppakt omdat ze daarmee anderen het werk ontneemt. Gaandeweg ontstaat onvrede die maar lastig bespreekbaar is te maken.

Kortom, een vrouw kan het gevoel krijgen zichzelf kwijt te raken. Ze heeft ambities, kwaliteiten en potentie, maar ze kan er voor haar gevoel niets mee.

Ongeschreven regels

Het bedrijf hoeft echter geen keurslijf te zijn. Margot Peters, één van de cursusleidsters bij Movaeres: “Elk familiebedrijf heeft ongeschreven regels. De kunst is daar je eigen weg in te vinden en trouw te blijven aan wat je zelf wilt.” Wat haar opvalt, is dat vrouwen zich vaak in allerlei bochten wringen om werk en privé in goede banen te leiden en daarbij zichzelf vergeten. “Maar ze hebben vaak veel in hun mars en mogen zich best meer oprichten om te laten zien wat ze te bieden hebben.”

Drie tips voor het bepalen van de eigen rol op het bedrijf:

1

Stel jezelf de vraag “Heb ik er écht zin in?”

2

Durf duidelijk te zijn over welke rol in het bedrijf jou voldoening geeft. Als je doet wat bij jou past, geeft dat plezier en resultaat voor iedereen én voor het bedrijf.

3

Zoek andere vrouwen op. Deel ervaringen. Vrouwen kunnen veel van elkaar leren.
Beheer
WP Admin