Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: EU AlgemeenNieuws

Timmermans zoekt koolstofboeren

De prijs die koolstofboeren krijgen voor het afvangen en opslaan van CO2 zal de komende jaren alleen maar stijgen.

Dat is de verwachting van de Europese Commissie. Komend jaar worden door Brussel, in samenspraak met deskundigen en belangenorganisaties, de regels voor het afvangen van koolstof opgesteld.

Het principe is al wel helder. Bedrijven moeten om CO2 uit te mogen stoten zogenoemde emissierechten hebben. Die zijn te koop via een speciale markt. Maar bedrijven kunnen ook contracten sluiten met koolstofboeren, waarbij ze elke ton die ze uitstoten kunnen compenseren.

Hoofdpijn

De regels voor een dergelijk certificaat zijn nog een hoofdpijndossier voor de Europese Commissie. Voorkomen moet worden dat er lekken in het systeem zitten, waardoor er makkelijk gefraudeerd kan worden.

De plannen voor het uit de lucht halen van koolstof werden 15 december door de Nederlandse Eurocommissaris in Brussel gepresenteerd. “We hebben de opslag nodig om onze klimaatdoelen te halen”, aldus Frans Timmermans.

Volgens de Europese Commissie zijn er verschillende manieren om koolstof uit de lucht te halen. Er kan bos worden aangeplant, veengronden moeten nat blijven, moerassen weer onder water; dat helpt allemaal. Maar wat de exacte regels zijn en hoe dat gemeten wordt, daar zal de speciale commissie zich de komende tijd over buigen. Timmermans spreekt over drie overwinningen. “De nieuwe regels zijn goed voor het klimaat, voor de natuur en voor boeren.”

Certificaten

Timmermans gelooft heilig in de certificaten. “We zien dat nu al in Nederland en Vlaanderen bedrijven bereid zijn om boeren te betalen voor het afvangen van koolstof.” “Maar”, zo erkent de Eurocommissaris, “We moeten het wel eens zijn over de regels. Daarom moeten de definities wetenschappelijk zijn getoetst. De certificaten moeten voor honderd procent betrouwbaar zijn. En dan zul je zien dat boeren heel erg geïnteresseerd zijn. Er valt namelijk iets te verdienen.”

Reacties

    1. Kabouter Plop gelooft in z’n ejgen sprookjes …
      (gelijk aan het sprookje van “De nieuwe kleren van de koning”)

  1. Misschien is het verbouwen van vezelhennep op grote schaal een optie. Het is prima geschikt als bouwmateriaal en heeft geen onkruid bestrijding nodig

  2. Wetenschappers hebben vast gesteld dat door de opwarming de boomgordel opschuift richting de Noord Pool m.a.w. de toendra wordt (weer) bos en deze bomen zullen een ongekende hoeveelheid CO2 opnemen en tevens de huidige begroeiing in dit gebied zal sneller groeien dan voorheen en daarmee het afvangen van CO2 versnellen. Zoals reeds eeuwen gebeurt neemt de natuur zelf maatregelen om zijn evenwicht te herstellen. Het zal tijd vragen en die tijd wenst de mens (politiek) de natuur niet te geven.

    1. Jouw plan werkt niet want er komt geen subsidie aan te pas en geen ambtaren om zich bezig te houden met niks.

    2. Vroeger groeiden de bomen tot aan de arctic ocean aan toe. De boomstronken zijn daar het bewijs van.

  3. Het CO2 gehalte zat met 180 ppm 30 ppm af van een dode aarde. Die kant hoeven we dus echt niet meer op want de planten ademen op dit moment eigenlijk nog steeds door een rietje! Daarom wordt het CO2 gehalte in kassen opgekrikt naar iets van 1500ppm. Het CO2 gehalte van de lucht schommelde tussen de 180 en 8000 ppm zonder dat mensen daar de hand in hadden. Experts zoals William Happer die niet bang hoeven te zijn ontslagen worden voor een eerlijke eigen mening (zoals dat tegenwoordig vaak gebeurd) zijn van mening dat het eigenlijk heel goed zou zijn voor de planeet als het CO2 gehalte wat hoger was. Met wat hoger bedoeld hij rond de 2000 ppm.

  4. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan! Is in principe natuurlijk allemaal papieren theorie. Ga maar eens bepalen hoeveel CO2 een boer door verandering van bouwplan of bedrijfsvoering voor de eeuwigheid heeft vastgelegd. Dat hele CO2 vastleggen is behoorlijk circulair. Zoals er in een bos dat in evenwicht is ook net zoveel bomen rotten als dat er groeien. Per saldo legt dat op termijn ook geen C)2 vast. Wat we aan fossiele brandstof opstoken is wat er aan CO2 bij komt. Daar komt het in grote lijnen op neer.

  5. In tegenstelling met een groot deel van Europa kent ons land al landelijk geborgde carbon credits (koolstofcertificaten) voor de vastlegging van CO2 in hout (bomen/bossen/houtige landschapselementen/agroforestry) en in de bodem onder blijvend grasland, aan andere wordt nog gewerkt.

  6. Door tropische periodes en ijstijden heen is Het CO2 gehalte van de lucht voor de afgelopen 650 miljoen jaar zo goed als de hele tijd hoger geweest dan 400 ppm. CO2 gehaltes in het verleden waren in bepaalde periodes zo’n 7000 tot 8000 ppm. Daar zijn gewoon data van! En zoals we met zijn allen al meerdere keren hebben vastgesteld draait de aarde nog steeds prima! Als een leugen vaak genoeg wordt verteld wordt het de waarheid. Mensen zijn in hun luiheid en domheid bereid de data volledig te negeren en blind achter een zootje paniek zaaiende politici aan te lopen.

    1. Ehhh, je weet dat de mensheid pas een jaar of 10.000 oud is en geen miljoenen jaren? Zolang als de mensheid bestaan heeft is het CO2 gehalte ruim onder de 300 PPM gebleven. Sinds de industriële revolutie zijn we geleidelijk (maar steeds sneller). naar de 420 PPM gestegen. Dat is een stijging van 50%. Geen kattenpis dus.

Beheer
WP Admin