Vandaag stemt de landbouwcommissie over de plannen en de kans is groot dat de natuurherstelwet wordt verworpen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Frans Timmermans onder vuur; landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft in de landbouwcommissie van het Europees Parlement de wind van voren gekregen. De landbouwwoordvoerders vinden de plannen veel te ver gaan. De commissie heeft de plannen verworpen.

Tijdens het debat maandagavond klonk regelmatig boegeroep als de Eurocommissaris aan het woord was. De landbouwcommissie heeft ondertussen de plannen verworpen met een ruime meerderheid (25 voor verwerping, 15 tegen en 2 onthoudingen). Waarschijnlijk stemt later ook de visserijcommissie tegen. Ook is nog niet zeker wat de belangrijke milieucommissie gaat doen.

Daarmee heeft Timmermans een groot probleem, want de kans is heel groot dat uiteindelijk het hele parlement nee zegt tegen zijn natuurherstelwet. Om het niet zover te laten komen, probeerde hij de diverse fracties tegemoet te komen. “Laten we er over praten”, zei hij zowel in de zaal als in individuele gesprekken. “Beetje laat”, klonk het uit de hoek van onder andere de conservatie fractie (waar ook de SGP bij aangesloten is).

Maar Timmermans bleef ook streng. “Je kunt niet voor de Green Deal zijn en dit afwijzen”, zei hij tegen het Parlement. Tegelijkertijd zette hij de deur open voor constructieve kritiek en vroeg hij Europarlementariërs het plan nog niet af te schieten.

Boeren: natuurherstelwet gaat te snel

Het gaat allemaal te snel, vinden veel in de zaal aanwezige boeren en Europarlementariërs. Volgens Timmermans valt dat wel mee. De eerste maatregelen zouden pas in 2030 ingaan en volledig moeten werken in 2050. Het kan ook niet anders, beargumenteert Timmermans. “We kunnen het voortbestaan van boeren niet garanderen, tenzij we de natuur herstellen. Langer wachten is geen optie.”

Jan Huitema (VVD) is eveneens van mening dat Timmermans te laat naar het parlement is gekomen. “Er zijn kansen genoeg geweest om met ons te praten, het is wrang dat het nu op het laatste moment pas kan.” De liberale fractie van Huitema is nodig voor de Europese Commissie om de wet door het parlement te krijgen. Maar die steun krijgt de Eurocommissaris niet zomaar. “Ik wil best aan een compromis werken, maar dan moet er wel geluisterd worden”, aldus Huitema. De Fries is wat ze in Brussel noemen ‘kingmaker’; zonder zijn steun komt er geen nieuwe wet.

Ook Bert-Jan Ruissen (SGP) is niet te spreken over het wettenpakket. “Met dit pakket gaat het landelijke gebied op slot”, zegt Ruissen tijdens het debat. Er is volgens hem geen fatsoenlijke belangenafweging gemaakt tussen economie en ecologie. Hij wil weten of Timmermans weet wat het boeren kost om 10% van hun land terug aan de natuur te geven.

Timmermans wil door

Volgens Timmermans is er wel met het parlement gepraat. Er zou een lijst met tien punten opgesteld worden voor Timmermans, maar die zegt hij nooit van het parlement gekregen te hebben.

Duidelijk is dat Timmermans door wil met het wettenpakket, en snel ook. “Ik heb haast, niet omdat ik gelijk wil hebben maar omdat ik ervan overtuigd ben dat we geen tijd meer hebben”, zegt Timmermans. De Europese verkiezingen staan voor de deur. Mocht zijn plan overgenomen worden door de volgende Europese Commissie, dan moet het besproken worden door een compleet nieuw Europees Parlement en dan geeft de kalender alweer eind 2024 aan. Zolang wil hij het niet laten liggen.

Medeauteur: Yves Lacroix

Reacties

 1. Heren, heren als er niets gebeurd wordt Nederland totaal vergiftigd dan rest ons niets anders om gifvrij voedsel te importeren. Vraag willen jullie dat?

  1. Wie zecht dat voedsel gifvrij is wat geimpoteerd wordt . In Nederland wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen langzaam afgebouwd . Veel middelen mogen al niet meer en er zijn middelen die vanwegen voedselveiligheid niet meer gebruikt mogen worden . En blijkt dat op import voedsel in veel gevallen meer residu aan bestrijdindmiddel zit dan hier in nederland is toegestaan . Maar omdat de norm in die landen hoger is dan in Nederland mogen ze dat hier importeren . We weten met zijn allen dat we minder middelen moeten gaan gebruiken en dat wil ook iedereen . Want geeft extra werk en middelen zijn peper duur dus van invloed op de kostprijs . Iedereen werkt aan afbouwen van middelen waar iets anders kan . En er zullen teelten verdweinen uit Nederland omdat middelen hiervoor te duur zijn of niet toegestaan . Dus gif vrije import schrijf dat maar onder je klompen eerder meer gif dan minder gif . Maar onder schat ons als mens ook niet want wij zelf zijn ook grote vervuilers . Wij poepen en plassen ook en in de ontlasting kunnen ook resten van medicijnen en andere stoffen zitten die we binnen krijgen zoals hormonen enz. Dit kan door zuivering ook niet allemaal eruit gehaald worden . En als riool overstort komt alles in oppervlakte water . En die haast van Timmermans lost dit niet op . Hij heeft schrik dat hij de volgende reis zijn machtspositie kwijt is . Elders in de wereld neemt men graag de productie over en bij meer vraag zal gebruik van middelen daar alleen maar toenemen .

 2. Hier 10 procent grond inleveren die vruchbaar is en daarvoor elders in de wereld 10 maal zoveel oerwoud te kappen .Want wereld bevolking neemt toe en dus er is meer voedsel nodig . En als in landen die nu nog bij de armere landen horen de welvaart gaat steigen is daardoor ook meer en beter voesel nodig . In Nederland is voldoende natuur . En komt toch zover dat de burger de natuutrniet meer in mag of er moet voor betaald worden . Want er zal een nieuwe melkkoe moeten komen als de boeren en de aanverwante sector flink is ingekrompen . Er wordt met miljarden gegooid en hiermee saneren ze stuk inkomsten bron voor de schatkist . Wat weg is betaald daar niet meer aan . Dus dat tekort is er dan elk jaar . We horen nu al dat er bezuinigd moet worden en er is nog weinig geld uit gegeven . We worden met zijn alle voor de gek gehouden door mensen die zelf in welvaart leven en zich ingedekt hebben voor de toekomst . We hebben in verleden de maak industrie laten vertrekken omdat deze hiet niet meer paste en elders het goedkoper kon op een oneerlijke manier van concureren . Nu moet deze weer terug komen omdat we afhankelijk en kwetsbaar zijn geworden bij minste of gegringste gedonder in de wereld . Zo gaat het met de landbouw ook gebeuren als deze lui hun zin krijgen . Op een auto of Tv kun je wel even wachten maar op voedsel kun je niet lang wachten . Het gevecht om water en voedsel speelt al in bepaalde landen . Ga ervan uit de rijke tijden zijn voor ons voorbij .

 3. EEN TUIN KABOUTER ZONDER MUTS MAAR WEL MET EEN WELVAARTS PENS — WAAR VAN HIJ ZELF NIET WEET WAAR DIE VAN DAAN KOMT
  OF IS HIJ TEKORT VOOR ZIJN OMVANG

 4. Timmermans moet per direct, een jaar meelopen op het boeren erf en in de akkerbouw. Laat hem maar eens ploegen en zwoegen. Zodat hij weet waar het voedsel vandaan komt. Van die geldverslinderde nepnatuur kun je niet eten. Als hij aan blijft in Brussel verhongert Europa.

 5. we kunnen het voort bestaan van boeren niet garanderen !! AL DUS TIMMERMANS!!!!
  WIE GAAT EUROPA DAN VOORZIEN VAN VOEDSEL— FRANS??????

Beheer
WP Admin