Foto: Fotostudio Atelier 68 VarkensNieuws

Tieltse slachterij mag uitbreiden van provincie

De provincie West-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning voor uitbreiding van het slachthuis van Debra-Freeze NV goedgekeurd.

Daarmee mag het bedrijf de capaciteit vergroten van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. Aan de goedkeuring zijn wel voorwaarden verbonden, meldt nieuwssite Vilt.be. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights gaat in beroep. De organisatie is niet alleen tegen de uitbreiding, maar eist bovendien een volledige sluiting van het slachthuis.

90 bezwaarschriften

Tegen de uitbreiding waren 90 bezwaarschriften ingediend onder meer over hinder voor de omgeving en over dierenwelzijnsaspecten. Volgens de provincie zijn voldoende maatregelen genomen om tegemoet te komen zorgen in de buurt en bij het gemeentebestuur. Dierenwelzijnsaspecten zijn volgens de provincie geen beoordelingscriterium voor de omgevingsvergunning.

Naast de uitbreiding van de slachtcapaciteit wordt onder meer een nieuw vrieshuis en een gebouw voor opslag en waterzuivering gebouwd.

Dierenwelzijn

Animal Rights lag eerder in de clinch met het slachthuis in Tielt. In 2017 raakte het grootste slachthuis in België in opspraak naar aanleiding van undercoverbeelden van de actiegroep over misstanden. Die beelden werden door de rechter eind 2019 niet geaccepteerd als bewijs, maar het bedrijf kreeg wel boetes opgelegd voor inbreuken op dierenwelzijn.

Beheer
WP Admin