Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Temperatuursom al vlot boven de 200 graden

Veehouders gebruiken de temperatuursom voor het bepalen van het optimale moment om stikstofkunstmest op het grasland te strooien. Deze temperatuursom werd afgelopen weekend overal bereikt.

De temperatuursom is nog altijd de beste indicator voor het ideale strooimoment. Eerder onderzocht de Commissie Bemesting Grasland en Groenvoedergewassen (CBGV) of rekening houden met de bodemtemperatuur een beter optimaal tijdstip oplevert. Maar dat bleek niet het geval.

Actuele T-som

Het advies voor een hoge stikstofbenutting bij de eerste weidesnee blijft om stikstofhoudende kunstmest te strooien rond een T-som van 300. Het advies voor een hoge stikstofbenutting bij de eerste maaisnede is te strooien bij een T-som van 350 tot 400. Op Actuele T-som – NMI Agro vind je de dagelijkse update van de temperatuursom.

Wie eerder aan de gang wil met een gedeelde gift kan vanaf een temperatuursom van 180 graden stikstof toedienen op grasland. Dan wel het liefst voorjaarsmeststoffen en niet meer dan twee derde van de totaal geplande stikstofgift.

De laatste vijf jaar werd deze 180 graden-temperatuursom steeds rond 4 tot 8 februari bereikt. Alleen 2021 is een uitzondering hierop. Toen werd de T-som 180 rond 25 februari bereikt.

Voor toediening van drijfmest levert zo snel mogelijk uitrijden vanaf 16 februari de hoogste benutting en opbrengst op. Op veel plaatsen is echter de draagkracht onvoldoende omdat het heel nat is. Het natte land dwingt de boeren om te wachten met het toedienen van drijfmest.

Haal het optimale uit gras. Hier lees je relevante artikelen over graswinning, goed ruwvoer en blijf je op de hoogte van de beste machines. Daarnaast vind je hier nieuws over de laatste technieken, innovaties en producten, zoals graszaad, klavers en kruiden in grasland.

Klikbare Afbeelding Grasdag Banner

Reacties

  1. De temperatuurssom kan dan wel bereikt zijn, maar de bodem is nog veel te koud. vanmorgen nog gemeten en is 6.4 graden.
    Buiten de nattigheid om , is er dus gewoon rust nodig.

  2. Kunnen we een grafiek te zien krijgen van de behaalde temperatuursom van de laatste 50 jaar? Hieruit zou de opwarming vanaf 1 jan te zien moeten zijn.

Beheer
WP Admin