Voor de weidepercelen kunnen de eerste kunstmeststrooiers gevuld worden. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Temperatuursom 300 graden bijna overal bereikt

De temperatuursom van 300 graden is bijna overal in het land bereikt. Daarmee kan de bemesting van weidepercelen van start.

De temperatuursom (T-som) steeg afgelopen week gemiddeld ruim 50 graden en ligt op dit moment (22 februari 2023) tussen de 265 graden in Enschede tot 344 graden in de meetstations Hoek van Holland en Schiphol.

Dat betekent dat bijna overal de bemesting van graslandpercelen waar de eerste snede wordt beweid van start kan. Het advies is om kunstmeststikstof te geven vanaf een T-som van 300. Voor een maaisnede wordt geadviseerd te wachten tot T-som 400. Voorwaarden zijn dat de draagkracht van het land berijden toestaat en ook dat er geen grote hoeveelheden regen in korte tijd verwacht wordt.

T-som indicator voor start strooien van kunstmest

De T-som geldt als indicator voor het moment wanneer productief grasland met kunstmeststikstof kan worden bemest. Kunstmest op grasland mag vanaf 1 februari worden ingezet. Met ingang van 16 februari mag er bemest worden met drijfmest op grasland. Alle adviseurs raden aan zo vroeg mogelijk mest uit te rijden, mits de draagkracht dat toelaat.

Foto: 2

De cijfers zijn afkomstig van het Nutriënten Management Instituut (NMI). Op www.nmi-agro.nl staat meer achtergrondinformatie over de T-som. Ook is er een kaartje van Nederland beschikbaar met de dagelijkse update van de T-som per regio in oplopende klassen van steeds 25 graden.

Haal het optimale uit gras. Hier lees je relevante artikelen over graswinning, goed ruwvoer en blijf je op de hoogte van de beste machines. Daarnaast vind je hier nieuws over de laatste technieken, innovaties en producten, zoals graszaad, klavers en kruiden in grasland.

Klikbare Afbeelding Grasdag Banner
Beheer
WP Admin