‘Niet geschikt als rekenmoeder’
‘Tegelwippen’ was hét hoogtepunt van de maand voor onze minister voor Natuur en Stikstof. Wij boeren gaan barre tijden tegemoet.
Voorleesmoeder, rekenmoeder, tegelwipper… Hoe zouden we Christianne van der Wal, onze minister voor Natuur en Stikstof, kunnen betitelen na het debat over biodiversiteit, vlak voor Pasen, met de vaste Kamercommissie voor Landbouw? Met de tenen gekromd en verbijsterd heb ik het aangehoord. Ze gaf de indruk werkelijk niet het minste benul te hebben van wat ze oplas. Mijn conclusie: ze is niet geschikt als voorleesmoeder.
Tijdens het debat zei ze onder meer dat ze de dag ervoor met tuinman Lodewijk op pad was geweest. ‘Tegeltje wippen.’ “Voor mij het hoogtepunt van de week, van de maand zelfs”, zei ze. En vervolgde: “Als iedereen in Nederland daar simpelweg mee begint, een tegel uit zijn tuin wipt en er een plantje in doet, dan hebben we 15 keer de Hoge Veluwe toegevoegd aan groen.”
Haar berekening deugt dan ook van geen kant. Dus ze is ook niet geschikt als rekenmoeder
Ik ben gaan rekenen. De Hoge Veluwe is 5.500 hectare groot. Dat keer 15 is 82.500 hectare. Elke Nederlander, jong en oud, zou dan meer dan 45 vierkante meter tegels moeten wippen. Dat is vele malen meer dan een tegel per tuin. Haar berekening deugt dan ook van geen kant. Dus ze is ook niet geschikt als rekenmoeder.
Aperte onzin
Het is bizar dat de ambtelijke top van het ministerie haar zulke aperte onzin voorlegt. En dat onze minister van Natuur en Stikstof die vervolgens uitkraamt. En ermee wegkomt. Want niemand stelde haar er vragen over.
Het hele stikstofdossier gaat al lang niet meer over de staat van de natuur. Kritische depositiewaarde (KDW) is heilig. Als die wordt overschreden is er kans op natuurschade. Maar hoe de natuur er werkelijk voorstaat? Er is een database met informatie daarover, maar die is niet openbaar.
Ik hoop dat de minister niet achter de natuurbeherende organisaties aan loopt en de natuur vanuit de auto bekijkt
Ik hoop echt dat de minister, haar ministerie en de leden van de Eerste en Tweede Kamer zich verdiepen in deze materie en beleid baseren op feiten. En dat de minister niet achter de natuurbeherende organisaties aan loopt en de natuur vanuit de auto bekijkt.
Als in onze regering mensen zoals deze minister gaan beslissen over natuur, boeren en economie, waarbij ‘tegelwippen’ hét hoogtepunt van de maand is, dan gaan wij boeren barre tijden tegemoet.
Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.
Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.
Is natuurlijk wel een goed idee: een tegelverbod in tuinen. Het maximale verharde deel van een tuin op 10% van de totale vierkante meters. Gemakkelijk te controleren met drones en mensen die hardnekkig in gebreke blijven uit hun huis zetten omdat ze de biodiversiteit niet serieus nemen. Iedereen draagt hier een (stoep)steentje bij.
Bestrating kan er ook uit in de wijk. Dan kan daar kruid groeien, want dat vinden ze daar leuk, en die electrische auto’s kunnen wel wat hebben. Die zijn namelijk heel goed. Ook kan dan het regenwater infiltreren in de bodem, en belast dat de sloten in het buitengebied niet meer.