Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Tarweprijzen omlaag na nieuwe graanrapporten USDA

Vooral cijfers over de inzaai van wintertarwe in de Verenigde Staten deden de prijzen dalen.

De tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago gingen woensdag omlaag na de verschijning van nieuwe graanrapporten van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. De eerst aflopende contracten daalden met omgerekend zo’n € 4 tot rond de € 245 per ton.

Inzaai wintertarwe VS

Vooral cijfers over de inzaai van wintertarwe in de Verenigde Staten deden de prijzen dalen. Uit de areaalprognose van het USDA blijkt dat het areaal zachte tarwe groter uitvalt dan vooraf door analisten werd verwacht. Het areaal harde tarwe valt aan de andere kant kleiner uit dan voorzien. De totale oppervlakte aan wintertarwe is volgens deze cijfers groter dan waarop gerekend was.

Daarnaast publiceerde het USDA ook een nieuw maandrapport over de wereldwijde vraag en aanbod van graan; het zogenoemde maandelijkse Wasde-rapport. Dit keer liet deze publicatie niet zo heel grote verschuivingen zien. Voor tarwe zijn de verbruikscijfers in voer en humane consumptie iets verlaagd. Mede daardoor vallen de eindvoorraden volgens de nieuwe inschatting iets groter uit dan in december werd voorspeld.

Verwachte voorraad mais verkleind

Bij mais zijn de te verwachten eindvoorraden juist wat verkleind. Dat komt met name omdat de prognose van de wereldwijde productie naar beneden is bijgesteld. In de VS is de productie weliswaar iets verhoogd, maar in Brazilië en Argentinië wordt een kleinere oogst voorzien.

Op het handelsfront is de exportverwachting voor tarwe uit de Europese Unie verhoogd van 37 naar 37,5 miljoen ton. De verwachte uitvoer vanuit Rusland is daarentegen verlaagd van 36 naar 35 miljoen ton. En ook de VS zal volgens de nieuwe cijfers wat minder tarwe uitvoeren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin