Gele roest wordt op nieuw, onbeschermd blad aangetroffen.<br /><em>Foto: Bayer CropScience</em> AkkerbouwNieuws

Tarwe groeit snel dankzij weersverbetering

De tarwe groeit snel, dankzij de zomerse omstandigheden. Dat ziet Bayer CropScience in de vierde landelijke ziektemonitoring van dit seizoen.

Het warme weer is zeer welkom na de koude en natte aprilmaand, geeft gewasadviseur Harm Groeneweg aan. “Door het weer in april kon septoria zich uitbreiden. Deze infecties zijn na een latente periode van drie weken zichtbaar geworden, vooral in de zuidelijke regio’s. Daar zijn de gewassen duidelijk hoger en zwaarder aangetast dan in het midden en noorden van het land.”

Dankzij de T0- en/of T1-bespuitingen is de septoria-uitbreiding tot staan gebracht. Ook de aanwezige gele roest en meeldauw zijn curatief voorlopig goed bestreden.

Gele en bruine roest

Voorlopig, want de tarwe groeit nu snel. Met het schieten ontwikkelen zich snel nieuwe, onbeschermde bladetages. “Vooral gele en bruine roest kunnen zich door de heftige windverspreiding van hun sporen explosief uitbreiden op onbeschermd blad”, waarschuwt Groeneweg. Vooral op rassen die gevoelig zijn voor gele roest moeten de bespuitingsintervallen kort zijn. Op een enkel perceel wordt nieuwe gele roest gevonden op de bovenste, onbeschermde bladetages.

Beheer
WP Admin