Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

T-som stijgt, wachten is op droog weer

De temperatuursom stijgt flink door, maar het land is te nat.

De temperatuursom (T-som) is deze week opnieuw flink opgelopen. Tussen 30 en 40 graden is er bijgekomen. Langs de oostgrens beweegt de T-som zich rond 270 graden terwijl in het Westen de 300 al ruim is gepasseerd. Dat is het niveau waarop grasland met de bestemming beweiden van kunstmeststikstof kan worden voorzien. Voor de maaipercelen geldt dat gestrooid kan worden tussen T-som 350 en 400.

Berijden percelen wordt bemoeilijkt door vocht

Op dit moment speelt de begaanbaarheid van percelen parten. Het is eenvoudigweg te nat om de percelen te berijden. Dat zou teveel structuurschade geven, zowel bovengronds als ondergronds, en dat kost meer dan het oplevert.

Geduld is nu het advies en wacht tot de draagkracht voldoende is. Voor de week van 28 februari tot 3 maart wordt rustiger weer voorspeld, met koude nachten en zonnig weer overdag. Mogelijk dat eind van die week de draagkracht zo ver is dat percelen bereden kunnen worden. Ook voor de week daarna is de kans op een rustig, vrij koud en droog weertype is groot (70%).

Wie een gedeelde gift met voorjaarsmeststoffen wil toepassen, en daar door de omstandigheden niet aan toe is gekomen, kan straks de kunstmestgift in één keer geven. Meststoffen met een urease-remmer of nitrificatie-remmer zullen wellicht iets trager werken. Strooi deze meststoffen daarom zodra het kan.

Beheer
WP Admin