Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Suikerlobby voor marktinterventie is mislukt

De lobby vanuit de suikersector om van suiker een gevoelig product te maken in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is mislukt.

De Franse suikerindustrie en een groot deel van de Europese bietentelers wilden dit, omdat de Europese Commissie dan tijdelijk suiker uit de markt kan halen via een particuliere opslagregeling om de suikerprijs te ondersteunen. Maar die mogelijkheid is niet in het akkoord over het GLB opgenomen, schrijft Schouten in de Kamerbrief over het GLB. “Er is overeengekomen om suiker niet in de lijst met producten voor openbare interventie op te nemen.”

Referentieprijs

Bij de afschaffing van de suikermarktordening in de EU eind september 2017 verdwenen de suikerquotering en de minimumbietenprijs. De Europese Commissie handhaafde alleen de referentieprijs van € 404 per ton suiker. Als de marktprijs gedurende lange tijd onder de referentieprijs zou liggen, dan is een particuliere opslagregeling mogelijk. Ook al is suiker volgens de EU-regels geen gevoelig product. De verkoopprijs van suiker zakte in december 2017 onder het referentieniveau van € 404 en is er daarna nooit meer boven gekomen. Maar de Europese Commissie heeft altijd geweigerd een opslagregeling in te stellen ondanks verzoeken vanuit de Europese suikersector.

Nederland tegen regeling

De Nederlandse suikerproducent Cosun is altijd tegen een opslagregeling geweest, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer. “Het kan tijdelijk iets helpen, maar vooral op de lange termijn blijft de opgeslagen suiker je in de markt voor de voeten lopen. Daarnaast is het zo dat als je suiker tijdelijk opslaat en tegelijkertijd goedkope importsuiker laat binnenkomen in de EU, je niks oplost.”

Cosun ziet meer in afspraken maken met onze leden over hun bietenareaal

De Franse suikerproducenten wilden van suiker een gevoelig product maken. De Nederlandse en de Duitse suikerproducenten zijn daar tegen. De Lugt: “Cosun ziet meer in afspraken maken met onze leden over hun bietenareaal. Daar is vertrouwen voor nodig tussen de suikerproducent en de bietentelers. Dat vertrouwen is er wel in Nederland en Duitsland, maar ontbreekt in Frankrijk.”

Beheer
WP Admin