Suikerbieten van Dronten naar Cosun in Groningen AkkerbouwFoto

Suikerbieten van Dronten naar Cosun in Groningen

De suikerbietencampagne van seizoen 2020-2021 is bijna afgelopen. Boerderij ging mee met een rit op de vrachtauto naar de fabriek van Cosun Beet Company in Vierverlaten bij Groningen.

 • Bietenchauffeur Olfert Cleveringa van transportbedrijf Post Haveman wacht bij akkerbouwbedrijf Maatschap Van der Eijk op zijn beurt om geladen te worden. - Foto's Sytze Bakker

  Bietenchauffeur Olfert Cleveringa van transportbedrijf Post Haveman wacht bij akkerbouwbedrijf Maatschap Van der Eijk op zijn beurt om geladen te worden. – Foto’s Sytze Bakker

 • De suikerbieten worden door Johannes Piek met een shovel geladen. Aan de maat van de bieten is duidelijk te zien dat ze lang door hebben kunnen groeien.

  De suikerbieten worden door Johannes Piek met een shovel geladen. Aan de maat van de bieten is duidelijk te zien dat ze lang door hebben kunnen groeien.

 • Na het laden wordt het pasje gescand op de shovel (inzet). De gegevens van de partij worden zo vastgelegd. De teler krijgt alle gegevens van iedere vracht via het ledenportaal van Cosun Beet Company thuisgestuurd.

  Na het laden wordt het pasje gescand op de shovel (inzet). De gegevens van de partij worden zo vastgelegd. De teler krijgt alle gegevens van iedere vracht via het ledenportaal van Cosun Beet Company thuisgestuurd.

 • Na een rit van 1.20 uur vanuit Dronten komt de fabriek van Cosun Beet Company in Vierverlaten in zicht.

  Na een rit van 1.20 uur vanuit Dronten komt de fabriek van Cosun Beet Company in Vierverlaten in zicht.

 • Op het terrein van de fabriek geldt een snelheid van 10 km/h. Bij overschrijding krijgt de chauffeur een aantekening. Veiligheid staat voorop.

  Op het terrein van de fabriek geldt een snelheid van 10 km/h. Bij overschrijding krijgt de chauffeur een aantekening. Veiligheid staat voorop.

 • Hier wordt de eerste weging gedaan. Middels het pasje is duidelijk om welke vracht van welke teler het gaat. Als de weging klaar is ziet de chauffeur op de display wat het volgende traject is om te gaan, in dit geval het bemonsteren onder de Rupro.

  Hier wordt de eerste weging gedaan. Middels het pasje is duidelijk om welke vracht van welke teler het gaat. Als de weging klaar is ziet de chauffeur op de display wat het volgende traject is om te gaan, in dit geval het bemonsteren onder de Rupro.

 • Hier de Rupro waar een bemonstering wordt gedaan voor tarra, suikergehalte en kwaliteitsgegevens.

  Hier de Rupro waar een bemonstering wordt gedaan voor tarra, suikergehalte en kwaliteitsgegevens.

 • De bieten worden gelost in de gezamenlijke losplaats voor vrachtauto’s die kiepen (links) en vrachtauto’s met walkingfloor (rechts).

  De bieten worden gelost in de gezamenlijke losplaats voor vrachtauto’s die kiepen (links) en vrachtauto’s met walkingfloor (rechts).

 • Een grote shovel schuift de lading van een walkingfloor moeiteloos de put in. De shovel zorgt ervoor dat de put vol blijft met de bieten die als buffer op het terrein liggen.

  Een grote shovel schuift de lading van een walkingfloor moeiteloos de put in. De shovel zorgt ervoor dat de put vol blijft met de bieten die als buffer op het terrein liggen.

 • Na het lossen weer over de weegbrug om het leeggewicht te bepalen.

  Na het lossen weer over de weegbrug om het leeggewicht te bepalen.

 • Weer terug bij dezelfde teler voor het laden van de volgende vracht. Rond 25 januari wordt de campagne afgerond.

  Weer terug bij dezelfde teler voor het laden van de volgende vracht. Rond 25 januari wordt de campagne afgerond.

Beheer
WP Admin