Partner
Foto: CalfOTel/VDK Products RundveePartner

Succesvolle huisvesting stelt jong kalf centraal

Gezonde kalveren staan aan de basis van melkkoeien die topprestaties leveren. Daarom streeft iedere melkveehouder naar een gedegen kalveropfok.

Ondanks een recent dalende trend, blijft kalversterfte een belangrijk thema op melkveebedrijven. Bij kalversterfte overlijden de meeste dieren binnen 21 dagen. In veel gevallen kan de melkveehouder daar wat aan doen door zijn management aan te passen.


Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: CalfOTel/VDK Products

Foto: CalfOTel/VDK Products

Arbeid besparen in kalveropfokperiode

De kalveropfokperiode tussen nul en vier maanden vraagt de meeste arbeid. Door gebruik te maken van goede hokken met de juiste specificaties (juiste afmeting huisvesting voor de leeftijd) en toebehoren kan de melkveehouder ongeveer 20% besparen op zijn arbeid. Voor een bedrijf met circa 100 koeien betekent dit een besparing van 12,8 minuten per dag of 78 uur per jaar. Een goede erfinrichting en goed voermanagement zijn hierin sterk bepalend. De besparing is substantieel, maar in vergelijking met goede groei en gezondheid erg waardevol.


Tekst gaat verder onder de video.

6 tips voor kalveropfok

 1. Plaats kalveren op een locatie dichtbij de melkstal/melkrobots waar je vaker langs komt. Op deze manier zie je de kalveren meerdere keren per dag en niet alleen bij het voeren.
 2. Kies bij voorkeur een locatie aan de voorzijde van het bedrijf, aangezien daar minder bewegingen zijn met koeien, mest en ruwvoer. Daarnaast is dit de locatie waar de verzorgers het vaakst langskomen.
 3. Zorg voor een comfortabele ruimte om kalvermelk klaar te maken en emmers en dergelijke te reinigen. Deze ruimte moet alleen daarvoor worden gebruikt.
 4. Zorg voor een goede verlichting.
 5. Investeer regelmatig in nieuwe spenen en drinkemmers en het gebruik van ontsmettingsmiddel en strooisel. Hierop bezuinigen gaat ten koste van de kwaliteit. Dat is absoluut geen aanrader.
 6. Zorg voor een georganiseerde wijze van werken middels protocollen en zoveel mogelijk vaste routines. Evalueer deze minimaal één keer per jaar.

Succesvolle kalveropfok

Wetenschappers beschouwen voeding, huisvesting en management als cruciaal voor een succesvolle kalveropfok. De huisvestingsystemen van CalfOTel komen tegemoet aan de behoeften van het jonge kalf en staan garant voor een optimaal zorgaanbod van de melkveehouder. Bij de CalfOTel-opfoksystemen staan arbeid, hygiëne en gezondheid centraal:

 • Arbeid: bij de ontwikkeling van de CalfOTel-huisvestingssystemen is veel aandacht besteed aan arbeidsgemak en besparing van arbeid. De efficiënte kalverhokken zijn onder andere gemakkelijk te verplaatsen en reinigen en het kalf is goed bereikbaar.
 • Hygiëne: een kalf wordt zonder immuniteit geboren. Om pathogenen weg te houden bij het kalf, streven we naar een zo goed mogelijke hygiëne. De kalverhokken zijn daarom vervaardigd uit egaal materiaal en gemakkelijk schoon te maken.
 • Gezondheid: naast een goede hygiëne is temperatuurmanagement van het hok ook van belang om een kalf gezond op te laten groeien. De kalverhuisvesting van CalfOTel zorgt voor een goede ventilatie en weerkaatsing van het zonlicht. De hokken zijn gemaakt van UP polyester dat voorzien is van een dubbel gecoate witte toplaag die de zon weerkaatst. Dit geeft veel minder opwarming dan bij de meeste andere iglo’s, dus beter voor het kalf.

Waarom buitenhuisvesting?

Een kalf wordt zonder immuniteit geboren. Om een sterke immuniteit te ontwikkelen is het van belang te zorgen voor een goed microklimaat en de infectiedruk, zeker in de eerste weken, voor het kalf zo laag mogelijk te houden. Buitenhuisvesten van kalveren is daarvoor geschikt. Je hoeft niet bang te zijn tijdens lage temperaturen. Het kalf kan tegen kou, mits het droog ligt en goede voeding krijgt.

Nog meer voordelen van het buiten huisvesten van kalveren zijn:

• Een optimaal microklimaat, ter voorkoming van infecties.

• Het kalf is het best beschermd tegen besmetting door oudere kalveren.

• De infectiedruk is fors lager dan in een vaste stal.

• De kalveren zijn gemakkelijk in de gaten te houden.

• Bij eventuele problemen is het hok / kalf gemakkelijk te verplaatsen.

• Goedkopere oplossing dan het bouwen van een stal.


Tekst gaat verder onder de foto‘s.

 • Foto's: CalfOTel/VDK Products

  Foto’s: CalfOTel/VDK Products

 • Succesvolle huisvesting stelt jong kalf centraal
 • Succesvolle huisvesting stelt jong kalf centraal

Filip en Anja van Melkveebedrijf LV de Brabander kiezen voor buitenhuisvesting

Filip (49) en Anja (47) De Brabander-Vandierendonck runnen samen al 27 jaar met veel plezier een melkveebedrijf met 260 melkkoeien in Zomergem (Lievegem) België. De melkkoeien worden gehuisvest in een ligboxenstal met rubberen matten en gemolken in een 40 stands buitenmelker van Boumatic. De vaarskalveren plaatsen zij in buitenhuisvesting van CalfOTel. “Een pasgeboren kalf opfokken tot een gezonde, hoogproductieve melkkoe, dat is toch waar je het voor doet. Daar hoort een goede huisvesting bij.” Anja is er van overtuigd dat buiten huisvesten in iglo’s voordelen heeft. “Het klimaat is beter, er zijn minder ziektekiemen en de huisvesting is veel beter te reinigen”.
Door te zorgen voor goede en schone huisvesting is de kans op griep of luchtwegproblemen kleiner. “Onder andere het klimaat in de CalfOTel-systemen is beter. Door de grotere openingen is de luchtstroming rustiger en creëer je altijd een fris klimaat in de hokken, ook tijdens de zomermaanden”. Filip en Anja zijn ervan overtuigd: “Alleen met een goede huisvesting maak je van een pasgeboren kalf probleemloos een hoogproductieve melkkoe.”

Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie over CalfOTels visie op kalveropfok? Ben je benieuwd naar de producten? Of wil je p de hoogte blijven van de nieuwste huisvestingsystemen? Check onze website www.calfotel.nl en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beheer
WP Admin