Premium
Foto: Mark Pasveer AlgemeenColumn

‘Stuur boeren en tuinders maar naar het buitenland’

Reacties

 1. Als er ergens een varkenscyclus is dan is het wel in de chipindustrie. 3 jaar geleden lag Scania stil wegens gebrek aan chips. Nu zijn er al genoeg en over paar jaar zijn er zoveel dat ze geen cent meer opbrengen en dan houd het voor ASML ook op. Maar nog erger, de ASML is een maak industrie. Daar zijn de aziaten super goed in. Grond en voedsel is ander verhaal. Waarom denk je dat China druk is met aanpappen met Rusland, Afrika en landen in zuid Amerika? Grond en dus voedsel daar komt gebrek aan.

 2. Dat ASML dreigt met vertrek heeft te maken met niet mogen aanstellen van Slimme medewerkers die wij in ons mand niet hebben, omdat de slimme vogels liever een baan bij de overdoen die ze leuk vinden. Voor de voedselproductie zou ik zeggen begin een bedrijf (tuinbouw, landbouw) en kleed je bedrijf in Nederland uit. In Nederland mag het bedrijf niet kapot gaan voor het nieuwe staat. Wordt net als de verwerkers van agrarische producten ook Multinational en geniet net als de groten de voordelen hiervan. Den Haag wil niet anders, zij stellen Biodiversiteit en plantjes boven Voedsel met weinig vervuiling. Alternatieve oplossing kan ook zijn je bedrijf verkopen zolang er nog voldoende geld over is, om iets anders te beginnen wat je ook leuk vindt.

 3. Cor
  Het gaat ons zo goed in Nederland dat we ons niet meer afvragen, niet meer de capaciteit hebben daarvoor, welk risico we lopen als we niet meer in staat zijn ons eigen voedsel te produceren.
  De kosten voor defensie hebben we voorheen ook geschrapt, de oude ‘vijand’ werd zelfs verheven tot onze energieleverancier………………totdat:
  – onze energieleverancier geboycot moest worden
  – defensie weer noodzaak is geworden.
  Laat de bestuurders, organisaties en wetenschappers eens enkele wat-als scenario’s naast elkaar leggen en aan de hand daarvan beleid maken .

  1. Het is toch schandalig hoe ze hier met agrariër omgaan en de industrie. Als we straks leven op plantaardig voedsel en dus geen melk vlees en eieren meer eten breken er weer ziektes uit die we al jaren hier niet meer hadden. Europa zal dan één Europa zijn zonder agrariër en tuinders en industrie geheel fossiel vrij maar vol ellende in ze zullen dan pas zeggen wat hebben we onze burgers aangedaan maar dan is het telaat in staat Europa en de etalage. Veel werklozen met weer één kloof tussen arm en rijk.

 4. Je kunt als land beter 50.000 boeren hebben dan 1 bedrijf. Zeker als dat bedrijf gaat dreigen met een vertrek. Daarnaast beter dagelijks voedsel dan een nieuwe micro-chip. We zijn weer snel vergeten na de corona dat als je afhankelijk bent van andere landen, je niks kunt. Afhankelijk voor energie van de arabieren en rusland. Afhankelijk voor micro-chips van chinese provincie taiwan. Nu nog afhankelijk worden voor voedsel.

 5. Complete sectoren opofferen ten furore van ASML?, wat een moerasargumentatie, mensen als Klaas Knot spelen een politieksteekspel!

  1. ASML kijkt geloof ik ook naar het buitenland, super vooruitziende blik van Knot, hij zit ook niet voor niets bij de DNB, hij is blijkbaar niet capabel genoeg voor een echte bank.

 6. Och die linkse Knot laat hem blij zijn met de landbouw exportmiljarden.., en leuk ook als je net bijna 2x modaal overgemaakt hebt. En dan die zoeten inval van buitenlandse studenten.., meen die groene Sincevisius er ook een van was, om ons vervolgens een loer te draaien door derogatie af te nemen.

Beheer
WP Admin