Stikstofclaim naar rechter voor ontheffing op mestwet
De stichting Stikstofclaim en een veehouder uit het Rivierengebied spannen een kort geding aan tegen de overheid vanwege het mestbeleid. De veehouder vroeg vorig jaar een ontheffing aan op de meststoffenwet, maar het ministerie van Landbouw heeft geen besluit genomen over deze aanvraag.
Via een kort geding willen Stikstofclaim en de veehouder nu een besluit afdwingen. De veehouder wil zijn percelen optimaal kunnen blijven bemesten met rundveedrijfmest en niet terug naar de norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare, zoals het gevolg is van de afbouw van de derogatie. Ook wil de veehouder ontheffing op de bufferstroken van 3 meter langs watervoerende sloten, zoals is opgenomen in de derogatiebeschikking.
Heel Nederland kwetsbaar gebied
Aanleiding is de norm van 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest, zoals die volgens de nitraatrichtlijn geldt voor alle kwetsbare gebieden. Nederland heeft het hele land aangewezen als kwetsbaar gebied, waardoor deze norm in heel het land geldt. In Nederland komt op basis van de waterkwaliteit alleen het rivierengebied in aanmerking om niet als kwetsbaar gebied aangewezen te worden.
Volgens Stikstofclaim kan demissionair landbouwminister Piet Adema vrijstelling of ontheffing verlenen op de meststoffenwet. De veehouder heeft samen met Stikstofclaim vrijstelling gevraagd, omdat zowel de grondwater- als de oppervlaktewaterkwaliteit aan de normen voldoet. “De doelen worden gehaald. De nieuwe maatregelen, inperken gift rundermest en aanhouden brede bufferstroken, dragen niet bij aan het halen van doelen, maar kosten wel veel geld”, aldus Stikstofclaim. De organisatie verwacht dat de uitspraak van het kort geding grote gevolgen kan hebben voor veehouders, omdat er volgens hen in meer gebieden boeren zijn die maatregelen moeten nemen die niet aan de waterkwaliteit bijdragen, maar wel veel geld kosten.
Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.