Jan Willem Lagerweij, voorzitter van stichting Eierkartelschade: “Een schikking heeft onze voorkeur. Of die er komt, hangt af van de drie kartellisten. Anders stappen we naar de rechter.” - Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Stichting Eierkartelschade opgericht: ‘Schade pluimveehouders verhalen’

Met de oprichting van stichting Eierkartelschade is een nieuwe stap gezet in de collectieve claim tegen de eierhandelaren Interovo, Wulms/Wulro en Global. Oud-NOP-bestuurder Jan Willem Lagerweij (73) is de voorzitter.

“Nu kunnen we verder juridische en economische onderzoeken starten om de claims te onderbouwen en de procedures voorbereiden”, zegt Jan Willem Lagerweij, formeel oprichter en voorzitter van de stichting. Lagerweij is voormalig legpluimveehouder en oud-voorzitter van de landelijke LTO/NOP-vakgroep leghennenhouders en van de toenmalige vakgroep pluimvee van LTO Noord.

Ook is Lagerweij voormalig wethouder in zijn woonplaats Epe (Gld.). Momenteel bekleedt hij diverse bestuursfuncties binnen en buiten de landbouw. Lagerweij is onafhankelijk en heeft geen belang bij de uitkomst van de claim die de stichting gaat voorbereiden tegen de drie kartellisten.

Op termijn meer bestuursleden

Vooralsnog is Lagerweij het enige bestuurslid. Op termijn zal de stichting worden aangevuld met meer bestuursleden. Wie dat zullen zijn, is nog niet bekend. Het gaat waarschijnlijk om mensen met juridische en/of (bedrijfs)economische kennis en ervaring. Ook zal er een Raad van Toezicht komen. Omdat Lagerweij een LTO/NOP-achtergrond heeft, komt er in de Raad van Toezicht waarschijnlijk een onafhankelijk iemand met een NVP-verleden.

LTO/NOP en NVP, die de collectieve claim hebben gestart en tot nu toe hebben gefaciliteerd, trekken zich nu terug. De stichting neemt het stokje van de belangenbehartigers over. “Zij hebben het voorwerk gedaan en spelen nu geen formele rol meer. Het is nu aan de stichting om de claim voor te bereiden en de schade van de pluimveehouders te verhalen.”

Schadeclaim onderbouwen

Naast het opzetten van de organisatie moet Lagerweij ook aan de slag met de financiering. Daarover kan hij op dit moment niet meer kwijt dan: “We hebben een financier op het oog.”

Ook gaat het bestuur opdracht geven voor allerlei aanvullend onderzoek, zowel juridisch als (bedrijf)economisch. Dit om de schadeclaim verder te kunnen onderbouwen. “Hoewel onze voorkeur uitgaat naar een schikking, want dat kan veel sneller, moeten we de claim wel hard kunnen maken als we er wel mee naar de rechter gaan.” Of er een schikking komt, hangt af van de drie kartellisten.

Bij de stichting zijn twee advocaten van advocatenkantoor Lindenbaum in Amsterdam betrokken die deskundig zijn op het gebied van collectieve schadevorderingen en mededingingsrecht. De stichting zal de pluimveehouders die zich hebben aangemeld bij de collectieve claim, regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van de zaak en hen raadplegen bij belangrijke ontwikkeling.

Reacties

Beheer
WP Admin