De nieuwe Steyr Plus is een lichte en compacte trekker, en de opvolger van de huidige Steyr Kompakt. - Foto: Bas van Hattum MechanisatieNieuws

Steyr verrast met compacte Plus-serie

Steyr komt met de nieuwe Plus-serie als opvolger van de huidige Kompakt. De trekkers hebben motorvermogens van 80 tot 120 pk.

Op een persconferentie in het Oostenrijkse Sankt Valentin verraste Steyr iedereen met de introductie van de nieuwe trekkerserie: de Steyr Plus. De nieuwe Plus-serie valt vooral op door het nieuwe design van de motorkap. De Steyr Plus is de eerste serie die dit design krijgt. De komende maanden en jaren zal Steyr dit design met de puntige neus verder doorvoeren naar alle trekkerseries.

De Plus-serie bestaat uit vijf modellen, telkens in stapjes van 10 pk, van 80 tot 120 pk. Onder de kap ligt een bekende FPT-motor ter grootte van 3,6 liter. Deze voldoet nu aan de Fase V emissie-eisen. Deze eisen behalen de trekkers door een compact SCR-pakket. Resultaat is een smalle uitlaat en veel zicht op de vooras. Zelfs de uitstap rechts is goed te doen.

Voorzien van brake-to-clutchsysteem

De trekker is voorzien van een brake-to-clutchsysteem (automatisch ontkoppelen bij remmen), een snelstuursysteem en een forse hydrauliekpomp. Dat maakt de trekker extra geschikt voor voorladerwerk. En dat zie je ook in de cabine terug, waar een grote kruishendel al standaard aanwezig is om de voorlader te bedienen. De cabine kan cabinevering krijgen, en – anders dan bij de voorganger, de Steyr Kompakt – kun je nu achterop wel 38 inch-velgen krijgen. De fronthef tilt tot 3,5 ton, achter tilt de hef 5 ton; ruim 10% meer dan de voorganger.

De cabine is vooral typisch Steyr. De trekker is volledig voorbereid voor een voorlader, zie onder meer de kruishendel rechts van de versnellingspook. - Foto: Tobias Bensing
De cabine is vooral typisch Steyr. De trekker is volledig voorbereid voor een voorlader, zie onder meer de kruishendel rechts van de versnellingspook. - Foto: Tobias Bensing

Nieuw dashboard kantelt mee

De transmissie is een handgeschakelde bak met een hoog-laag (tweetraps powershift), wat het totaal aantal versnellingen brengt op 24 voor- en 24 achteruit. Het dashboard is helemaal nieuw en kantelt mee met het stuur, dat makkelijk verstelbaar is via een voetpedaaltje. Hoewel dit relatief eenvoudige trekkers zijn, kan Steyr de Plus af fabriek uitrusten met al het denkbare op het gebied van gps- en Isobus-voorzieningen zoals een stuurautomaat. Telemetrie is zelfs standaard op de Plus-serie.

De introductie is op de komende Agritechnica. De productie start in het eerste kwartaal van 2024.

Reacties

Beheer
WP Admin