AlgemeenNieuws

Steunaanvraag om boycot bijna gehalveerd

Den Haag – Het aangevraagde bedrag voor steun voor de groente- en fruitsector in verband met de Russische boycot is fors gedaald. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Bij de eerste melding van Nederland aan de Europese Commissie over aanvragen van steun voor het uit de markt halen van groente en fruit werden aanvragen ingediend voor in totaal €2,3 miljoen. Inmiddels is het steunbedrag gedaald naar €1,34 miljoen. Ook van andere landen zijn de aanvragen fors naar beneden bijgesteld.

Het verschil in het bedrag wordt volgens Dijksma vooral veroorzaakt doordat telers de aanvragen voor steun intrekken en niet omdat de meldingen niet goedgekeurd zijn. “Als telers na het doen van de melding hun producten via de markt tegen betere prijzen kunnen afzetten, zijn ze daar vrij in”, aldus Dijksma. De marktprijzen waren in sommige gevallen hoger dan de interventieprijs, waardoor de producten toch regulier zijn verkocht.

De definitieve aanvragen voor de buitengewone maatregelen hebben betrekking op 54 hectare appels, 45 hectare peren en 50 hectare wortels (nietoogsten) en 204 ton tomaten die uit de markt zijn genomen. Van appels en peren zijn beperkte hoeveelheden uit de markt genomen: 30 ton (appels) en 84 ton (peren). Alleen zitten daar niet de appels en peren van Fruitmasters bij.

In totaal is voor €591.800 via de Nederlandse aanvraag ingediend. Daarnaast is via Fruitmasters €751,205 aangevraagd voor Nederlandse telers. Omdat Fruitmasters is aangesloten bij een Belgische unie van producentenorganisaties, wordt deze aanvraag via België gedaan.

Voor de tweede regeling die is opengesteld door de Europese Commissie zijn in Nederland tot nu toe aanvragen ingediend voor 7.624 ton appels en peren, 8.840 ton tomaten, wortels, paprika’s en komkommers en voor de vrij in te zetten envelop is 1.131 ton aangemeld. Bij deze regeling wordt alleen product geaccepteerd dat gereed staat om uit de markt te nemen. Binnen twee dagen na de melding wordt er op het bedrijf gecontroleerd. Deze voorwaarden zijn aangescherpt na de eerste openstelling om te voorkomen dat het verschil tussen aanvraag en definitieve aanvraag te groot wordt, omdat telers de aanvraag intrekken.

Tot en met 3 september is 8,4 ton tomaten naar de voedselbank gegaan. Bij de nieuwe verordening is voor 168 ton aan product aangemeld voor distributie naar voedselbanken. Voor deze ‘sociale afzet’ gelden hogere vergoedingen om verpakking en distributie te vergoeden. Dijksma wijst de sector nogmaals op de gunstigere voorwaarden en de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een goed product goed terecht te laten komen.

Beheer
WP Admin