Het aandeel Doe Het Zelf KI stijgt en het aandeel zwartbonte stieren bij eerste inseminatie kan wel eens onder de 50% belanden. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Steeds meer veehouders insemineren zelf

In 2021 insemineerde de helft van de melkveehouders de koeien zelf.

Het aantal melkveehouders dat zelf zijn koeien insemineert blijft stijgen, blijkt uit statistieken van CRV Stamboek. In 2021 insemineerde 49,9% van de melkveehouders zelf de koeien. De ki-statistieken zijn gepubliceerd in Veeteelt.

In 2017 insemineerde 45,8% van de melkveehouders zelf. Ruim de helft werd toen klaarblijkelijk door de ki geïnsemineerd. Dat aandeel neemt nu dus af.

De meeste eerste inseminaties betreft zwartbonte stieren. Afgelopen jaar was 50,5% van de eerste inseminaties afkomstig van zwartbonte Holstein. Het moment dat dit onder de 50% duikt is in zicht. Zes jaar geleden lag dat percentage nog op 60,1%. Deze afname komt deels door de toename van het gebruik van Belgische Witblauw-stieren. Waar deze in 2016 in bijna 17% van de gevallen werden gebruikt, steeg dat vanaf 2017 naar boven de 21%. Het aandeel lijkt de laatste twee jaren wat stabiel te worden met ruim 23%.

16,5% van het aantal eerste inseminaties is van roodbont Holstein en bijna 10% is voor overige stieren.


Nieuwsbrief vruchtbaarheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen vruchtbaarheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin