Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Staghouwer toont optimisme over derogatie

Minister Henk Staghouwer van landbouw is positief dat er derogatie komt voor het gebruik van dierlijke mest.

“Ik ben een optimistisch mens en ga er ook vanuit dat we dit discussiepunt straks achter ons kunnen laten met een juiste en passende oplossing”, zegt Staghouwer tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Gesprekken lopen

De gesprekken over de voorwaarden voor een nieuwe derogatie lopen. Staghouwer noemt dit stevige gesprekken. Nederland mag op maandag 13 juni in het nitraatcomité de benodigde derde presentatie geven over het 7e Actieprogramma nitraatrichtlijn. Dit is een van de formele stappen die genomen moet worden om nieuwe derogatie te krijgen. Staghouwer duidt dit als een positief signaal; als Nederland geen presentatie had mogen geven, was dit een groot probleem geweest.

Reactie VVD

VVD-Kamerlid Thom van Campen vindt dat een ondernemer niet de dupe moet worden als de overheid de zaakjes niet op orde heeft. Hij vindt daarom dat voor het lopende mestseizoen niet gehandhaafd moet worden, mocht Nederland onverhoopt toch geen derogatie krijgen. Staghouwer kan dit niet doen. Hij heeft eerder al aangegeven dat boeren zolang er geen derogatie is, zich aan de standaard norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare moeten houden.

De verwachting is dat er in juni duidelijkheid komt over hoe groot en onder welke voorwaarden derogatie kan worden verleend. De definitieve stemming in het nitraatcomité zal pas in september zijn.

Reacties

Beheer
WP Admin