De spuitdemo werd goed bezocht, met 160 bezoekers verdeeld over twee bijeenkomsten. Hier geeft Delphy-adviseur Luc Remijn uitleg bij de spuitboom van de zelfrijdende Mazzotti MAF3580. - Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Spuittechniek en regelgeving uitdagende combinatie

Kenniscentrum Delphy organiseerde samen met proefboerderij AIKC Rusthoeve op 18 november een spuitdemonstratie met zeven verschillende veldspuiten. Driftreductie en regelgeving zijn speerpunten tijdens de demo in Colijnsplaat.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit is het spuitbeeld van de zelfrijdende Horsch Leeb 6300 PT met Lechler AD 90-04 en dopafstand 25 cm op de 39 meter brede verlaagde spuitbomen. - Foto's: Anton Dingemanse

Het spuitbeeld van de Amazone Pantera 4503 bij deze demonstratie met dopafstand 25 cm, links, en overig 50 cm.

Uitleg over het gebruikte Ama Switch-doppensysteem. Met dit systeem kan de teler op 25 of 50 cm spuiten. De gebruikte doppen zijn ID3 120-03 en Lechler AD 90-02 C.

Op de voorgrond de spuitboom van de zelfrijdende Amazone Pantera 4503. Daarachter wachten de Hardi Twin Force en Mazzotti op hun beurt.

De spuitboom van de Hardi Twin Force met de gelijknamige luchtzaktechniek en doppen MiniDrift 025 (97,5% driftreductie) en Airmix 04 (tot 99% driftreductie).

Een gedeelte van de spuitboom van de Agrifac Condor V. De ventilatoren voor de luchtondersteuning zitten hier, vijf per boom, op de spuitbomen van in totaal 39 meter. Hierdoor worden de bomen duidelijk zwaarder. Onder deze boom de wachtende John Deere-spuit met Wingssprayer.

De zelfrijdende Delvano Hydrotrac demonstreerde met 47 meter het breedste spuitveld. De machine spuit met Airtec-luchtvloeistofmengdoppen 40 LD. Dit is een techniek met een mogelijke water- en driftreductie van 95%.

De Wingssprayer wordt ook geleverd met duodoppen op 25 cm onderlinge afstand. Met de Wingssprayer of Wave kan de hoogste driftreductie (99%) worden gehaald, mits het sleepdoek de top van het gewas of de kale grond raakt.

Na de spuitdemonstraties gingen bezoekers in groepen langs de opgestelde spuiten. Hier staat een groep bij de Mazzotti-spuit. Opvallend is de grote ventilator middenop de spuit. Deze geeft tot wel 36 meter luchtondersteuning.

Squall-injectie met dit Raven-injectiesysteem Sidekick Pro kan ervoor zorgen dat driftreductie een categorie hoger uitvalt. Dit systeem is gemonteerd op de Delvano-spuit.

Deze spuit is uitgerust met Teejet pulserende dop met Pulse Width Modulation-techniek in combinatie met Airtec. Met nieuwe software wordt hiermee het spuitmiddel per dop afgegeven en niet meer per sectie.

Na het spuiten moet alles worden schoongemaakt. Het restwater moet worden opgevangen. Delphy-adviseur Luc Remijn geeft aan de hand van een schema uitleg over de methoden en wat de wetgever verlangt.

Beheer
WP Admin