Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Spruiten binnen 24 uur van veld naar winkelschap

Op het land gebeurt deze tijd van het jaar niet veel. Alleen de spruitenoogst gaat ondanks de natte grond, regen en wind gewoon door.

Per maat gaan ze door een automatische sorteermachine. Hier worden alle spruiten die niet de frisgroene spruitenkleur hebben uitgesorteerd. Alles wat een afwijkende kleur heeft verdwijnt in de tarrabak.

Op het bedrijf gaan de spruiten direct vanuit de kipper gedoseerd de verwerking in.

Met een 4 rijige plukmachine op rupsen worden de spruiten langzaam geplukt.

Akkerbouwcombinatie Klompe-Van der Linde uit het Zeeuwse Dreischor teelt jaarlijks zo n 50 hectare spruitkool. Eind februari zullen hier de laatste spruiten geplukt zijn. - Foto's: Anton Dingemanse

De gesorteerde spruiten gaan via een rollenbaan voor een laatste controle naar de weegmachine.

De weegmachine heeft meerdere weegkokers om het tempo er in te houden.

Deze partij in de maat 30/41 gaat in zakjes van 750 gram, bestemd voor de Duitse markt.

Een andere partij gaat in zakken van 5 kilo. Deze zijn voor groentezaken en groenteafdelingen van supermarkten waar de consument zelf kan afwegen.

Alles wat klaar is voor levering gaat in de koeling op 1 à 2 graden Celsius tot het wordt opgehaald. Dat gebeurt dagelijks, zodat tussen pluk en winkelschap vaak niet meer dan 24 uur zit.

In de leeskamer worden de misvormingen, losse blaadjes en andere tarra handmatig uitgelezen.

Vervolgens worden ze op maat gesorteerd.

Beheer
WP Admin