Foto: ANP AlgemeenNieuws

SP wil keurmerk biologisch intrekken bij fraudeurs

SP-Kamerlid Frank Futselaar wil dat bedrijven die aantoonbaar gefraudeerd hebben met biologische producten zich niet meer biologisch mogen noemen.

Hij wil dat het keurmerk bij deze bedrijven ingetrokken wordt. Via Kamervragen wil Futselaar van landbouwminister Carola Schouten weten of hier juridische mogelijkheden voor zijn.

Fraude bij 68 bedrijven

Futselaar stelt de Kamervragen naar aanleiding van berichten over vermoedens van fraude bij 68 bedrijven. De bedrijven zouden ten onrechte producten als biologisch hebben verkocht. Het gaat om diverse producten, waaronder vlees, graan, koffie, bier, eieren, witlof en kaas. Volgens RTL Z zijn er 58 vermoedens van misleiding en 10 vermoedens van fraude.

Skal

Biologische keuringsinstantie Skal reageert dat bedrijven die sjoemelen zo snel mogelijk moeten worden opgespoord en aangepakt. Skal houdt toezicht op de biologische sector en spreekt bedrijven aan die verkeerd handelen en ontneemt ze indien nodig de benodigde certificaten. Bedrijven die toch doorgaan, worden bij de NVWA aangegeven.

Skal zou graag dat er daarnaast ook andere sanctiemaatregelen tegen dergelijke bedrijven genomen kunnen worden, zoals boetes, straffen en het terugvordering van genoten financieel voordeel.

Frauderende vleeshandelaren

De SP vraagt Schouten ook of ze van plan is een onderzoek uit te voeren naar frauderende vleeshandelaren die gangbaar vlees als biologisch vlees hebben verkocht. Futselaar wil ook weten waarom er nog geen strafrechtelijk vervolg heeft plaatsgevonden bij het betreffende bedrijf.

Beheer
WP Admin