PluimveeNieuws

Sombere vooruitzichten prijzen oude kippen

Barneveld – Het stilvallen van de export van kippenvlees naar West-Afrika, vooral Benin, sinds afgelopen zomer, drukt de wereldmarktprijzen voor kippenvlees. In eerste instantie raakte het de afzet van uitgelegde moederdieren, maar sinds enkele weken ook die van uitgelegde legkippen.

Witte en bruine soepkippen zijn steeds moeilijker te verkopen. Daardoor loopt de prijs van uitgelegde kippen op de beurs in Barneveld al weken achtereen terug. Ze brengen nu ongeveer een vijf cent (witte kippen) tot tien cent (bruine kippen) per kilo op.

In juli sloot Nigeria zijn grens voor pluimveevlees. Daarmee stokte de export vanuit buurland Benin. Volgens kenners wordt vanuit de hele wereld het merendeel van het vlees en delen van geslachte uitgelegde moederdieren en hele geslachte uitgelegde kippen naar Afrika, voornamelijk naar Benin. Andere afzetbestemmingen zijn er mondjesmaat.

Grenssluiting halveerde prijzen pluimveevlees in Afrika

Door de grenssluiting halveerden de prijzen in Afrika. Slachters slachten dan ook al weken vooral voor de vriezers, die voller en voller raken. Belangstelling om volop te slachten ontbreekt. Er is veel voorraad soepkippen wereldwijd. Met als gevolg grote prijsdruk.

Voorraden in vrieshuizen eerst wegwerken

Het is nog onduidelijk wanneer de afzetbelemmeringen zullen wegvallen. Een slachter voorziet voor dit jaar nog geen verandering in de situatie. Als export weer mogelijk wordt, zullen eerst de voorraden in de vrieshuizen worden weggewerkt. Dat kan nog maanden duren. Daarna pas zullen, misschien pas medio volgend jaar, de prijzen weer (kunnen) normaliseren.

Beheer
WP Admin