Weinterper Solution (volwassen). - Foto: Alger Meekma RundveeNieuws

Solution en Bernell samen aan kop

Het vernieuwde fokdoel heeft niet geresulteerd in grote veranderingen in de NVI-lijst. Wel is er een nieuwe stier in de top gekomen.

De door Wietse Cor Faber gefokte Weinterper Solution gaat samen met VH Bube Bernell aan kop in de NVI-rangschikking. Op de derde plaats staat Bomaz Topshot. Deze top drie heeft grote overeenkomsten. In productie zijn ze zeer allround met goede melkaanleg en een gunstig eiwitgehalte. Verder zijn hun dochters bovengemiddeld vruchtbaar en hebben ze een goede uiergezondheid. In exterieur laten ze geen steken vallen, maar zijn in lichaamsbouw niet zo uitzonderlijk als in productie.

Eiwitpercentage aandachtspunt

De Noord-Amerikaanse stieren met Nederlandse melkgevende dochters blijken veelal een hoge melkaanleg te hebben. Ook de uiervorm van de Noord-Amerikaanse stieren wordt hoog gewaardeerd. Het eiwitpercentage is een aandachtspunt. Voor de veehouders is er voldoende keuze in stieren met een positieve gehalten vererving wat resulteert dat stieren met een min voor vet of eiwit nauwelijks gebruikt gaan worden. Wel moeten veehouders letten op de kenmerken melksnelheid, stand benen (te recht) en de speenvorm. Bij de huidige lichting stieren schieten deze kenmerken tekort waardoor er in het dagelijks gebruik problemen kunnen ontstaan.

Delta Jacuzzi NVI-aanvoerder

Delta Jacuzzi blijft NVI-aanvoerder bij de roodbonten. Een prachtige productievererver, maar enkele exterieur en gebruikseigenschappen vragen de aandacht. Delta Rody staat op de tweede plaats van NVI-lijst. Bij de roodbonten is grote variatie in melkaanleg en gehalten waardoor het aantal allround verervers beperkt is.

De MRIJ halfbroers Harm en Harcon blijven hun dominantie behouden. Hun vererving verschilt, maar beide zorgen ze voor een sterke verbetering van de uiers. Het Fleckvieh-ras heeft de combinatie van sterke bevleesde dieren met melkaanleg. Mandrin en Sehrgut zijn productieverervers binnen het Fleckvieh-ras.

Beheer
WP Admin