Foto: Bart Nijs VarkensAchtergrond

Slachterijen trappen op de rem

De varkensmarkt moet na een aantal weken met prijsstijgingen wat gas terugnemen. De stemming in de biggenmarkt blijft positief. Nieuwe prijsstijgingen worden verwacht.

De ruimte voor prijsstijgingen in de varkensmarkt wordt steeds krapper. Waar in de voorbije weken de weg naar boven werd ingezet, trappen de slachterijen deze week op de rem. Moeizame vleesverkopen zorgen ervoor dat slachterijen sceptisch zijn over verdere prijsstijgingen.

Maandag ging de varkensprijs van Vion nog 1 cent omhoog naar €1,29 per kilo geslacht gewicht. Daarmee kon Vion de stijging van 3 cent van de DCA Beursprijs niet volgen. De afzet van varkensvleesproducten verloopt stroef. In de voorbij weken bood een krap aanbod aan slachtrijpe varkens en de nieuwe private opslagregeling soelaas in de markt. In heel Europa werd in de eerste twee weken van het jaar ruim 70.000 ton varkensvlees van de markt gehaald gehouden door slachterijen.

Dat de varkensprijzen minder ruimte hebben voor prijsstijgingen, betekent niet dat de prijzen fors onder druk staan, mede door de PO-regeling. Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs ging de prijs dinsdagmiddag met 1 cent omhoog naar €1,38 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat die prijs nu 7 cent boven de noteringen van de slachterijen. Normaal gesproken staan de varkensprijzen van de slachterijen zo’n 4 à 5 cent onder de notering op de Teleporc-veiling. In die wetenschap zou een plus van 2 à 3 cent bij de slachterijen logisch zijn. Toch zijn de slachterijen terughoudend, omdat de prijzen in de vleesmarkt niet of nauwelijks mee kunnen met de prijsstijgingen in de varkensmarkt.

In de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN zijn voornamelijk stijgende varkensprijzen te zien. Alleen in Denemarken (0,1 cent) en Groot-Brittannië (3 cent) zakken de noteringen. Volgens het overzicht van ISN krijgen Nederlandse varkenshouders €1,187 per kilo betaald, 2,9 cent meer dan een week terug.

Biggenmarkt

De biggenmarkt staat ook deze week weer voor prijsstijgingen. In de handel wordt nog altijd gesproken van een krap aanbod aan biggen en dat biedt ruimte voor prijsstijgingen.

De DCA BestPigletPrice pluste net als een week geleden met 2 euro en staat in week 3 op €38,00 per big. Daarmee is die prijs in acht weken tijd met 10 euro gestegen. In de Duitse markt staat de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo in week 2 op €37,00 per big, ook 2 euro meer dan een week eerder.

De verwachting is dat de biggenprijs nog verder kan stijgen, al worden de stappen waarmee dat gebeurt wel kleiner. Handelaren geven aan dat een verdere stijging van de varkensprijzen nodig is, omdat de biggen anders wel eens te duur zouden kunnen worden voor de mesters.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen