Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Seizoen start met ouderwets goede aardappelexport

Het nieuwe seizoen start met een ouderwets goede export van consumptie- en industrieaardappelen. In juli en augustus werd in totaal 116.276 ton van deze aardappelen geëxporteerd, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Een uitvoerhoeveelheid die dicht bij de 120.000 ton ligt is gewoon goed, leert de ervaring van vele jaren. Alleen in 2018 werd in juli en augustus een fractie meer geëxporteerd met in totaal 122.815 ton. Vorig jaar begon het seizoen met een uitschieter naar beneden, toen werd nog geen 80.000 ton geëxporteerd in de eerste twee maanden van het seizoen.

Meer naar België

Het grootste verschil zit ’m in de afzet naar België. Vorig jaar bleef de teller steken op 26.640 ton. Dit jaar zijn de coronaperikelen wat de aardappelafzet betreft achter de rug en wordt België meer dan Nederland getroffen door kleinere oogsten als gevolg van de droogte. Mede daardoor steeg de export in de eerste periode van het nieuwe seizoen naar 66.757 ton.

Duitsland daarentegen laat het dit jaar behoorlijk afweten. Met slechts iets meer dan 7.500 ton is de afzet naar dit land bijna 12.000 ton kleiner dan een jaar geleden. En ook in vergelijking met de jaren er voor zijn er duidelijk minder aardappelen naar de oosterburen gegaan. Frankrijk is daarentegen wel weer een opsteker in deze statistiek. De Fransen hebben meer dan 10.000 ton aardappelen in Nederland gekocht en dat is ruim 4.000 ton meer dan een jaar geleden.

Afrika is dit jaar in juli en augustus goed voor de afname van 13.386 ton aardappelen uit Nederland. Deze hoeveelheid is bijna 2.100 ton groter dan vorig jaar. Senegal en Mauritanië zijn nadrukkelijker aan de markt, terwijl Gambia het rustiger aan doet in vergelijking met vorig jaar. De export naar Amerika ligt met ruim 9.000 ton op een vergelijkbaar niveau als een jaar geleden.

Beheer
WP Admin