Demissionair landbouwminister Carola Schouten: “Als u deze zomer nog wat tijd over heeft, bedenkt u zich dan hoe wij met dit land verder komen.” - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Schouten roept Kamer op tot samenwerking

Demissionair landbouwminister Carola Schouten roept Kamerleden op om meer samen te zoeken naar oplossingen voor de impasse in het landbouwbeleid.

“Als volksvertegenwoordigers hebben we ook allemaal de dure plicht om te zoeken naar hoe we met elkaar verder komen”, benadrukt Schouten tijdens een debat waarin Leonie Vestering van Partij voor de Dieren ruim 20 minuten kritiek uitte op het huidige beleid en Derk Boswijk (CDA) en Caroline van der Plas (BBB) elkaar spreekwoordelijk in de haren vlogen. Schouten zei dat volksvertegenwoordigers natuurlijk ook scherp met elkaar in debat moeten gaan om elkaars positie te weten, maar ze roept ook op om te kijken op welke punten overeenkomsten zijn om uit de impasse in de landbouw te komen. “Als u deze zomer nog wat tijd over heeft, bedenkt u zich dan hoe wij met dit land verder komen. Bedenkt u zich hoe wij hier met de landbouw en de natuur verder komen. Bedenkt u zich wat misschien die ander drijft waar je het helemaal niet mee eens bent. Bedenk vooral wat dit land nodig heeft en hoe we daar met elkaar onze rol in kunnen vervullen?”, sprak Schouten.

‘Landbouw is niet toekomstbestendig’

Tijdens het debat zei Boswijk dat het bestaansrecht van boeren onder druk staat. “Boeren zitten in feite gevangen in een niet toekomstbestendig productiesysteem en in een complex regelgevingssysteem”, aldus de CDA’er. Boswijk wil in zijn landbouwvisie onder andere zorgen dat boeren met een vergoeding van de overheid voor maatschappelijke diensten een nieuw verdienmodel krijgen.

Caroline van der Plas (BBB) ging tijdens het debat in de aanval op het CDA. “Al ga je nog zo vaak vrijdagochtend melken en al bezoek je honderd boeren in honderd dagen (uitspraken van Boswijk, red), dan nog kun je de pijn van de boer niet voelen.” Boswijk reageerde geërgerd. “Waar ik maar aan stoor, is dat u continu mensen zit af te fakkelen en rapporten niet leest. Dat polariseert alleen en brengt een oplossing niet verder”, aldus de CDA’er. Van der Plas zegt kritisch te zijn en dat een gezonde verstandhouding te vinden.

‘Ieder Kamerlid deels eigenaar stikstofcrisis’

Tijdens het debat trekt ook VVD’er Thom van Campen het boetekleed aan over de stikstofcrisis. “We moeten ook constateren dat we ons de afgelopen vijf, tien, twintig jaar misschien niet hebben gerealiseerd wat we ons op de hals hebben gehaald. Misschien moeten we de komende jaren oplossingen zoeken voor problemen die we eigenlijk al eerder hadden moeten oplossen. Daar zijn we allemaal misschien een beetje eigenaar van. Dat schept ook de verantwoordelijkheid om elkaar daarover in de ogen te kijken en met elkaar een oplossing te zoeken”, aldus Van Campen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Reacties

 1. Gewoon beleid maken op basis van feiten. Moeilijker is het niet, maar iedereen doet zijn best om met uitersten de ander te verslaan. Dit leid tot alleen maar meer ellende.
  Als 1 persoon met 180 over de snelweg rijdt worden ook niet alle auto’s verboden of hele wegvakken afgesloten.
  Het hele beleid is de laatste jaren gebaseerd op aannames en paniekvoetbal. Ieder departement loopt met oogkleppen op, als mijn straatje maar schoon is. Nou het is inmiddels wel gebleken dat dit niet werkt.
  Dus hup nu verder kijken dan uw neus lang is en beleid maken dat gebaseerd is op feiten.
  Succes.

 2. Goed artikel .
  Iedereen vliegt elkaar in de 2e kamer in de haren voor een paar extra stemmen .
  Maar met werkbare oplossingen komt niemand

Beheer
WP Admin