Demissionair minister van landbouw Carola Schouten. - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Schouten: geen uitzondering op verbod neonicotinoïden

Het verbod op de toepassing van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt blijft van kracht. Landbouwminister Carola Schouten heeft dat de Tweede Kamer laten weten.

Dat andere lidstaten in de EU hun bietentelers ontheffing geven voor het gebruik van neonicotinoïden is voor de minister geen reden haar beleid aan te passen. De conclusie van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA dat alle zeventien noodtoelatingen gerechtvaardigd waren, brengt de minister niet tot een ander inzicht, blijkt uit antwoorden die zij geeft op Kamervragen van VVD’er Thom van Campen.

“Deze publicatie van EFSA heeft geen invloed op de Nederlandse overweging om geen vrijstelling te verlenen aan een neonicotinoïdenhoudendmiddel in de bietenteelt”, antwoordt Schouten. Neonicotinoïden werden ingezet tegen de bietenvlieg. De minister heeft in het afgelopen seizoen een ontheffing verleend voor een alternatief middel dat geen neonicotinoïden bevat.

Overleg met suikerbietensector

Schouten begrijpt dat Nederlandse bietentelers niet blij zijn met de tijdelijke vrijstellingen die aan concurrerende telers in het buitenland worden verleend voor een middel dat in Nederland niet mag worden toegepast en waarvan de Europese toelating is beëindigd vanwege de risico’s voor bijen. Zij overlegt met de suikerbietensector om te zoeken oplossingen die passen binnen de geïntegreerde gewasbescherming.

Er ligt ondertussen een onderzoeksvoorstel om te zoeken naar alternatieven voor de neonicotinoïdenhoudende middelen in de suikerbietenteelt. De minister zegt dat onderzoek met een subsidie te willen ondersteunen. De subsidie wordt nog getoetst op de Europese staatssteunregels.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Hier kiest de politiek voor kilogrammen insecticisden per hectare over het gewas in plaats van grammen op het zaad. Het ergste is dat dit alles is om de bijen te redden, die geen bieten perceel aanvliegen omdat hier geen honing te halen is voor hen.

Beheer
WP Admin