Langs ecologisch kwetsbare waterlopen geldt een bufferstrook van 5 meter. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

RVO: in februari kaarten bufferstroken

RVO zal in februari kaarten beschikbaar stellen in Mijn Percelen van bufferstroken, waterlopen, en landschapselementen.

Dat laat de uitvoeringsinstantie maandag weten in een webinar over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Op de nieuwe kaarten/kaartlagen kunnen boeren dan zien welke type sloot er volgens RVO langs hun perceel ligt en welke bufferstroken dus aangehouden moeten worden.

Lees ook: Bufferstrook toch dit jaar al verplicht

Bufferstrook afhankelijk van type sloot

Afhankelijk van het type sloot gelden verschillende bufferstroken:

  • een zone van 3 meter langs watervoerende sloten;
  • 1 meter langs droge sloten;
  • 5 meter langs KRW-wateren (Kaderrichtlijn Water) en ecologisch kwetsbare waterlopen.

Afhankelijk van het type sloot mogen de bufferstroken soms versmald worden als deze anders meer dan 4% van het perceel beslaan.

Vrijdag liet landbouwminister Piet Adema weten dat de bufferstroken (waarop niet bemest mag worden) dit jaar alsnog vanaf 1 maart 2023 verplicht worden vanuit de mestregelgeving. Voor het GLB veranderd er volgens RVO weinig: om mee te doen moesten daarvoor toch al bufferstroken aangelegd worden.

Gewasbeschermingsmiddelen

In ieder geval vanuit het GLB is ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de bufferstroken niet toegestaan. Wel mogen er gewassen op staan en koeien geweid worden.

Wie het niet eens is met hoe sloten, bufferstroken en landschapselementen aangemerkt zijn op de nieuwe kaarten, kan via de Gecombineerde Opgave aangeven dat dit niet klopt. RVO adviseert in tussentijd dan de bufferstroken te hanteren zoals voorgesteld, in afwachting van terugkoppeling.

Landschapselementen

Landschapselementen tellen dit jaar voor het eerst ook mee als subsidiabel areaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om sloten, houtwallen, heggen, bomen en (kleine) bosjes. Om ze mee te mogen tellen, moeten ze wel grenzen aan jouw landbouwgrond. RVO laat weten een kaart te hebben gemaakt van landschapselementen; boeren zullen moeten aangeven of deze van hen zijn. Landschapselementen mogen alleen meegeteld worden als het agrarisch bedrijf deze beheert en hier zeggenschap over heeft.

Reacties

  1. jawel, natuurlijk heb ik dat ook gelezen.
    En u wilt dat er natuurlijk ff goed inwrijven.
    Dat raakt mij niet hoor.
    Maar zonder de cijfers verder te ontleden (exportwaarde is bij lange na niet alleen de verdienste van NL boeren), is men er toch van overtuigd, dat dat voor ons kleine landje boven onze stand is.
    Dat gaat wel ten koste van e.e.a.
    Ik heb ook gelezen dat in ergens in een plaatsje(Heukelom) in Noord-Brabant door een illegale lozing van een varkenshouder bij de buren de drek de badkamer inliep. De varkenshouder heeft 10000 varkens en is bezig met een uitbreiding van 7500 varkens.
    Wees redelijk, dit soort incidenten cq uitwassen moeten in zo’n klein landje toch niet kunnen bestaan?

    1. Barcode mannetje dat laat je het belangrijkste gedeelte toch ff weg….
      De pomp van het riool was stil gevallen, dat was uiteindelijk het probleem, en dat kan altijd gebeuren! En het klopte dat de desbetreffende varkenshouder daar geen toestemming voor had gekregen, nu waarschijnlijk wel of hij heeft het vermaakt.
      En die drek die er in zijn garage stond was zijn eigen poep en plas, plus spuiwater.
      Als die boer niet dat had geloosd was die pomp ook stilgevallen, en het het langer geduurd dan er drek stond misschien, maar dan was het alleen zijn eigenste drek geweest.
      Vertel het hele verhaal niet het halve!!

    2. volgen mij ging dat over spuiwater, en wat is er mis met een paar m3 in het riool. wat dagelijks in de nederlandse riolen geloosd word door de bevolking, is dit echt verwaarloosbaar….. nederland word in de komende 100 jaar geheel volgebouwd, en die mest van de bewoners is daarna vele male groter dan die paar m3 van dat varkensboertje. volgens u de moeten de boeren hier weg, maar komen met megabedrijven in het buitenland terug. er moet immers gewoon gegeten worden…. uw / alle, kinderen en kleinkinderen gaan heel nederland vol bouwen, ten kost van het milieu en de biodiversiteit… buiten de landbouw zijn er meerdere emissies die schadelijker zijn….

  2. Ja b0c, vanmorgen op het nieuws dat de NL land en tuinbouw een exportwaarde van 122miljard had, toch wel een prestatie b0c? ook al zit je zelf in de korte cirkel misschien..

    1. Weg: je gaat er gemakkelijkheid halve maar aan voorbij dat 90 tot 95 % geïmporteerd is in de vorm van veevoer. De agrarische sector is echt onbeduidend ten opzichte van de bouw en de industrie maar ja als je jezelf niets verbeeld en je bent niks dan ben je twee keer niks, dus wat mij betreft koester dit feit.
      De melkvee houderij levert als enige procentueel een noemenswaardige bijdrage aan de Nederlandse economie maar ook hier geldt niet overdrijven en vooral niet naast je schoenen gaan lopen.

  3. nou en , zijn ganzen belangrijker dan boeren?????? tien ganzen produceren een m3 stront per jaar, het grootste gedeelte van hun leven zwemen of slapen ze op het water. dit betekent dat er kuubs stront op jaarbasis in het oppervlakte komt. iedereen / alles of niets. de splinter in de ogen van de boer moet er uit en de balk van de burger /de rest van de samenleving gewoon laten zitten, dat is wat er steeds gaande is in deze smerige politiek……

    1. Brand waarom bagatelliseer je het feit dat een varkensboer uit Heukelom illegaal geloosd heeft op het riool. Uit onderzoek is gebleken dat een boer in Heukelom in december inderdaad illegaal heeft geloosd in het riool; dit bevestigde Gemeente Oisterwijk deze week.
      Bij bewoners in de omgeving kwam drek met een gierlucht uit het doucheputje. Hiervan werd melding gedaan en uit onderzoek is gebleken dat een boer zijn afval in het lokale riool had gedumpt. Dat is uiteraard niet toegestaan. Sterker nog dit is misdadig.
      Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk heeft deze week laten weten, dat uit het onderzoek is gebleken dat er inderdaad sprake is geweest van een illegale lozing. ‘Deze is direct na onze constatering op zondag 4 december gestopt. De omgevingsdienst is er later ter plekke geweest om dit te onderzoeken. De varkenshouder is hier op aangesproken en er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De gemeente heeft de installatie aangepast, waardoor het niet meer mogelijk is om te lozen in de rioolput. Er is geen boete opgelegd en er zijn op de boer geen schade verhaald.
      Wat een waardeloze manier om dit zo af te doen hier is sprake van rechtsongelijkheid.
      Hij hoort voor de schade op te draaien en niet de gemeenschap en daarnaast een forse boete, maar ja Brabant he Ons kent ons.

  4. nou nou brand, jij wilt de boel toch wel heel rigoureus opschonen is het niet?
    straks hebben we ook geen ganzen meer en wat dan?

    1. alle honden uitlaat plaatsen ook verbieden. en de ganzen die alle watergangen vol schijten, ook opruimen , tevens de lekkende riolen onder de steden gelijk vernieuwen . riool overstorten verbieden en het niet goed gezuiverd rioolwater niet meer lozen op het oppervlaktewater. en nu niet meer zeuren. hup met de geit

Beheer
WP Admin