Jongvee in een schrale weide. Steeds meer percelen beginnen bij gebrek aan regen en aanhoudende droogte te verdorren. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Ruwvoervoorraad slinkt; uitstel regels nodig

Door amper grasgroei spreken boeren de wintervoorraad aan. De roep om uitstel van regels wordt sterker.

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat er op de meeste plekken nauwelijks grasgroei is of dat het zelfs stilstaat. Op veel plaatsen is de weidegang dan ook gestopt of geminimaliseerd omdat er eenvoudigweg te weinig weidegras beschikbaar is. Om de koeien wel voldoende te voeren wordt de wintervoorraad aangesproken.

De situatie verschilt enorm per bedrijf. Ruwweg kan je zeggen dat de situatie in het zuiden en oosten van het land ernstiger is dan in het westen en noorden van het land. Daar is de warmte minder extreem geweest en is af en toe nog iets regen gevallen, zo ervaren ruwvoerspecialisten Jos Westerhof van ForFarmers, Rene Knook van De Heus voeder en Leo Tjoonk van Agrifirm. Nu is 2021 een heel goed ruwvoerjaar geweest en lagen de kuilen behoorlijk vol, maar op deze manier komt daar wel vlot krimp in.

Ook van de ruwvoerwinning wordt dit jaar niet heel veel meer verwacht. Als de grasgroei weer op gang komt zal dat direct gebruikt worden voor de weidegang en vers voeren via zomerstalvoeren. Mogelijk dat er in het najaar nog een snede geoogst kan worden, maar dat zal het matige ruwvoerjaar niet compenseren. Zeker als er niet meer bemest kan of mag worden.

Uitstel herinzaai en bemesten gevraagd

De specialisten vragen zich hardop af of standsorganisaties niet eens met de minister moet spreken over uitstel van de regels op twee vlakken. Ten eerste is dat het uitrijden van mest. Onder de huidige omstandigheden kan geen mest worden uitgereden, behalve mogelijk op percelen waar beregend wordt. Het bemestingsseizoen met dierlijke mest eindigt op 31 augustus. Voor die tijd wordt er nauwelijks regen verwacht en de bodem is overal zo hard dat van inbrengen van de mest nu ook amper sprake is.

De tweede verruiming zou moeten komen voor de uiterste toegestane datum voor graslandvernieuwing. Nu ligt dat op zand- en lössgrond op uiterlijk 31 augustus. Op klei en veen is dat uiterlijk 15 september.

Reacties

  1. In 2018 was al op 23 augustus bekend dat minister schouten de uitrijd periode verlengd had. Omdat uitrijden op verdord gras niet wenselijk was voor het milieu enzo.
    Kan de minister het dus nu ook weer toestaan.

  2. Kalender landbouw is nooit een succes geweest en zal het ook niet worden.
    De boer weet zelf wel wat hij moet doen het weer bepaald de werkzaamheden en niet een kalender.

    1. Juist Tom Haan . En voordeel van later gras zaaien is dat er meestal geen onkruid bestrijding nodig is . Bij voorjaars inzaai wel en je mist dan een snede gras . Maar het gaat meestal negens over dan regels om de zaak te kunnen sturen met als druk middel de bedrijfstoeslagen . De boer is beter af met betere prijzen en vrij kunne handelen met zijn teelten , De voedselveiligheid is als goed is geborgt en milieu regels zijn bij boeren bekend . Dus laat de boer telen wat hij of zij wil binnen deze regels . Een boer die met zijn grond bezig is zal uiteindelijk zelf voor geschikte groenbemester kiezen . Iedereen gaat het voordeel hier uiteindelijk van inzien . En het weer en jaar getijde zijn de kalender van de boer en niet een vast gestelde datum .

  3. Komt nog bij dat er ook nog veel verdorde percelen aangetast zijn met engerlingen .
    En daar is maar 1 ding mogelijk en dat is herinzaai.

Beheer
WP Admin