Boeren verzamelen zich bij de afgebrande varkensstal in Nederweert. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rustig verloop van ‘wake’ stalbrand Nederweert

Enkele tientallen mensen hebben zaterdagmiddag in Nederweert een wake gehouden naar aanleiding van een stalbrand 1 juni in het Limburgse dorp.

De activisten van Animal Rights wilden in eerste instantie naar het bedrijf, maar naar aanleiding van de blokkade die Farmers Defence Force (FDF) eerder aankondigde, werd de demonstratie van de activisten verplaatst naar het Raadhuisplein in het dorp. Dit ook in verband met de relatief grote opkomst, waardoor het op het smalle landweggetje voor de boerderij te druk zou worden gezien corona, aldus Animal Rights-campagneleider Kristel Grond.

Geen incidenten

Zaterdagmiddag 12 juni stonden twaalf trekkers met vlaggen en spandoeken op de Bloemerstraat bij de afgebrande stal. De gemeente en de politie hielden een oogje in het zeil. Er deden zich geen incidenten voor. Om 14.15 uur werd de wake ontbonden. Aanwezige boeren lieten op social media weten dat het een gezellige dag was, FDF had onder andere voor een snackkar gezorgd.

Bij de demonstratie in het dorp werden de activisten toegesproken door de Limburgse Statenfractie van de Partij van de Dieren. Op die locatie werden bloemen gelegd, ‘ter nagedachtenis’ aan de varkens die de brand niet overleefden.

FDF is twee jaar geleden opgericht voor exact dit doel: het beschermen van collega-boeren als ze vermoeden dat dierenactivisten willen demonstreren rond boerenbedrijven. Voorzitter Mark van den Oever plaatste vorige week een vlog om de Limburgse achterban te mobiliseren om naar Nederweert te komen. Daarin waarschuwde hij ook de achterbannen van dierenrechten- en milieuorganisaties om zich terug te trekken uit het politieke debat.

Mede-auteur: Lydia van Rooijen

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

Beheer
WP Admin