Foto: ANP PluimveeNieuws

Russisch vogelgriepbesmet vlees ver verspreid

Pluimveevlees besmet met het vogelgriepvirus is in Rusland in zeker 9 regio’s in distributiecentra en daarna in supermarktschappen terechtgekomen.

Het gaat om regio’s in het westen en zuiden van het land, waaronder regio Moskou. De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor startte een traceringsonderzoek na een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op het grootste kalkoenbedrijf van Rusland. Besmet kalkoenvlees bleek in de voedselketen terechtgekomen. De Russische voedselautoriteit heeft in verschillende regio’s producten teruggehaald en vernietigd.

Onderzoek naar besmetting

Hoe het kan dat het met vogelgriep besmette vlees in de voedselketen is terechtgekomen en door half Rusland is gedistributeerd, wordt onderzocht. Des te meer omdat de producten volgens Rosselkhoznadzor bemonsterd en gecertificeerd waren.

In tegenstelling tot Europa, waar het met het intreden van de lente zienderogen rustiger is geworden op vogelgriep-gebied, heeft Rusland de afgelopen maanden meerdere uitbraken met het hoogpathogene H5N8-virus gemeld. Sinds half april zijn er vijf uitbraken van hoogpathogene vogelgriep geweest op grote commerciële pluimveebedrijven en nog zo’n tien op kleine backyard-bedrijven en bij particulieren.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin