AlgemeenOpinie

Russisch gevaar

De moord op 193 Nederlanders opent mensen de ogen. We zijn te afhankelijk van Rusland voor energie. En dat dreigt nog erger te worden.

Wat in het oosten van Oekraïne is gebeurd, noem ik geen ‘ongeluk’. Iedere operator van een raketlanceerbasis moet weten of zijn doel vijandig is of niet. Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat opzettelijk de trekker is overgehaald. Om nog maar weer eens aan de wereld duidelijk te maken ‘hoe goed we zijn en wie onze vriend is’, maar vooral dat de hele wereld onze vijand is. De separatisten weten dondersgoed dat Poetin hen door dik en dun zal steunen, zolang ze zijn belang dienen.

Dit gezegd hebbende kan ik niet anders dan mijn medeleven betuigen aan alle nabestaanden van de vermoorde passagiers. Vergeef me dit woord, maar ik ga niet uit van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Krim-actie

De Krim-actie heeft het vuur ontstoken bij de Russische fanatiekelingen in Oost-Oekraïne. Zij denken dat terug in de moederschoot (Rusland) hun leven zal verbeteren. Ik heb in de twintig jaar dat ik het platteland van Rusland heb bereisd trouwens niet direct een economische verbetering voor de bevolking gezien.

Verdeeldheid

West-Europa is verdeeld, het spreekt met gespleten tongen. Poetin maakt zich dan ook over West-Europa geen zorgen. Nederland en Duitsland hebben af en toe grote woorden, maar wel met een ondertoon van ‘pas op onze economie’. Dat politiek Den Haag bij monde van premier Rutte op dit moment zeer voorzichtig is met wat zij zegt, lijkt me duidelijk.

Prioriteit is ‘slachtoffers naar huis’ en daarna een zo onafhankelijk mogelijk onderzoek. Dit laatste zal wel niet meer mogelijk zijn, omdat er bewijsmateriaal verdwenen is. In wat voor vorm dan ook. Want wat zouden wij doen als er lijken en persoonlijke spullen uit de lucht vallen in onze tuin?

Energiebedrijven

Er staan tientallen Russische bedrijven ingeschreven op de Zuidas, een zakendistrict in Amsterdam. Ze betalen als buitenlands bedrijf maar enkele procenten belasting, dus dat tikt niet echt aan. Erger is dat Gasunie, ooit onze trots, nu innige banden heeft met Gazprom. Onze verkochte elektriciteitsbedrijven Nuon en Essent zijn in handen van twee buitenlandse energiebedrijven die allebei zwaar verliesgevend zijn. Die zullen hun meest verliesgevende eenheden, de Nederlandse dochters dus, gaan afstoten. Wie is de kapitaalkrachtige geïnteresseerde maatschappij? Juist, Gazprom, gevestigd op het Museumplein in Amsterdam, maar aangestuurd door het Kremlin in Moskou. Dat Engelse voetbalclubs in handen van Russische oligarchen zijn is minder gevaarlijk dan het feit dat onze energievoorziening door Moskou wordt gestuurd of gestuurd kan worden. De macht van Rusland in West-Europa is in alle voorgaande eeuwen nog nooit zo groot geweest als heden ten dage.

Twee werelden

Misschien is het wel goed dat vlucht MH17 is neergehaald met een Russische raket en door Russische beschermelingen. Hoe erg ook, hopelijk gaan de ogen van mensen in het Westen open en zien ze welk gevaar er uit Moskou komt. Dat is vele malen groter dan ten tijde van de Koude Oorlog.

Tijdens de Koude Oorlog was er duidelijkheid. Er waren Twee Werelden – zij en wij – en die waren financieel nauwelijks verweven.  Nu hebben we, geleid door ons geloof in ‘geld maakt gelukkig’, Rusland uit zijn as doen herrijzen. We hebben er alles aan gedaan om beide economieën in elkaar te verweven. Het doel was de wereld vrediger en democratischer maken, en wel zoals wij in het Westen vrede en democratie beleven. Helaas, de landen in transitie hebben andere ideeën en gevoelens bij vrijheid en democratie. En dat zijn niet de onze.

Hopelijk zijn de passagiers van MH17 niet voor niets gestorven.

Beheer
WP Admin