AlgemeenNieuws

Rusland verkort sanctielijst

Moskou – De Russische premier Dimitri Medvedev heeft de sanctielijst voor producten uit onder meer de EU en VS verkort. Pootgoed, lactosevrije melkproducten, suikermais, erwten, jonge kalveren, jonge zalm en voedingssupplementen zijn toch welkom.

Dat meldt het Russische staatspersbureau ITAR-TASS. Het nieuwsagentschap baseert zich op informatie van het Kremlin. Op 7 augustus verbood Rusland voor de duur van een jaar de invoer van vlees, vis, zuivel en groente uit de EU en alle agrarische producten uit de VS, Canada, Australië en Noorwegen. Het instellen van de gedeeltelijke boycot volgde op het instellen van sancties tegen Rusland door de EU, VS en een serie andere landen.

LTO Nederland vindt het positief dat Rusland producten van de boycotlijst heeft gehaald, maar waakt voor te veel enthousiasme. Het betreft nog maar weinig producten, aldus een woordvoerder. Volgens de agrarische belangenorganisatie laat de stap zien dat Rusland de voedselvoorziening van de eigen burgers belangrijk vindt.

ITAR-TASS schrijft dat de regering tot inkorting van de lijst is gekomen om producenten in eigen land niet te schaden. Pootgoed bijvoorbeeld zou in Rusland zelf niet in voldoende mate aanwezig zijn en ook moeilijk elders te betrekken zijn.

Beheer
WP Admin