RundveeNieuws

Ruimen BVD-koe vaak rendabeler dan massavaccinatie

Wageningen – Runderen ruimen die permanent grote hoeveelheden BVD-virus uitscheiden en zo een permanente infectiebron vormen, is effectiever dan het vaccineren van koppels koeien. Dit blijkt uit onderzoek door de faculteit Bedrijfseconomie aan de Wageningen Universiteit naar de aanpak van Bovine Virus Diarrhee (BVD).

Vaccineren van runderen tegen BVD is duur (€8 per koe) en vooral effectief op bedrijven waar nauwelijks immuniteit meer onder de dieren voorkomt. Op 80 procent van de Nederlandse bedrijven komt BVD nog voor en zijn de dieren meestal beschermd tegen de ziekte. Het ruimen van permanent geïnfecteerde koeien is en goed middel om BVD-vrij te worden.  Financiëel levert het scheiden van jongvee en daarmee dus een verkleining van de kans op een (her-)besmetting al gauw duizend euro op. ‘Schone’ bedrijven hebben een grote kans op (her)besmetting.

De Wageningse onderzoekers ontwikkelden een computermodel dat berekent of deelname aan het BVD-bestrijdingsprogramma financieel zinvol is. Op de meeste melkveebedrijven hebben dieren immuniteit tegen BVD. Toch krijgt 20 tot 30 procent van de koeien vroeg of laat te maken met een (her)besmetting. De schade is ongeveer 45 euro per koe per jaar. Bestrijden kan jaarlijks maximaal €2.000 per bedrijf van 70-100 koeien opleveren. Wanneer de kans op herbesmetting zeer laag is, daalt het voordeel, maar geleidelijk neemt ook de immuniteit af. Als niet-beschermde kuddes herbesmet worden, is de schade weer vele malen groter dan bij veestapels die regelmatig met het BVD-virus in aanraking komen.

Het aanpakken van BVD is volgens de onderzoekers dus maatwerk. Voor een effectieve bestrijding is cruciaal om te weten wat de immuunstatus van de veestapel is.

Beheer
WP Admin