Omdat de aardappelen op een rij gelegd werden, viel deze machine onder de voorraadrooiers. Met zo’n 2 km/uur was dagelijks een hectare te rooien. Het oprapen van de piepers kostte heel wat meer tijd. Een praktijkproef uit die tijd kwam op 184 à 210 manuren per hectare. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Rooien in 1955: alle knollen op een rijtje

Opgraven, schudden en rapen. Zo zag het machinaal rooien van aardappelen er vroeger uit.

Aardappelen rooien zonder dat je wekenlang, uur na uur voorovergebogen op de bonkige aarde hoefde te zitten, zou dat niet mooi zijn? Nou en of dat mooi was. Maar een machine die kon wat mensenhanden konden, was nog niet zo een-twee-drie bedacht en gemaakt. Bovendien was er arbeid genoeg, dat dempte de ontwikkelingen. Waarom tegen de 2.000 gulden (ruim 900 euro) betalen voor een machine als je voor veel minder een hele rooiploeg bij elkaar had?

Tekort aan menskracht

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de vaart erin. Een tekort aan menskracht maakte mechanisatie noodzakelijker dan ooit. De eerste machinale rooiers groeven de knollen alleen nog maar op, voor het rapen waren alsnog handen nodig. En veel ook: hele buurten, gezinnen, inclusief de kinderen, waren tijdens de rooiperiode op het land te vinden. De jeugd had zogenaamd aardappelvakantie, maar dat was niet echt zo. Er kwamen zo weinig kinderen naar school dat die daarom maar dicht ging.

Op de foto uit 1955 is een zeefradrooier te zien. Hier waren verschillende varianten op. Er waren er met grote ronddraaiende korven die al draaiende het zand en de knollen scheidden. De rooier op de foto groef met een driehoekige schaar de knollen op, zeefde ze enigszins schoon en deponeerde ze daarna weer terug op het land. Keurig in een rij zodat de rapers er alleen nog maar langs hoefden te lopen om alles te verzamelen in manden. Dat was evengoed nog een heel karwei.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin