AkkerbouwOpinie

Rokjesweer

Ook in Hongarije loopt de natuur een maand voor en komen de mooiste damesbenen te voorschijn.

De temperaturen waren deze winter belachelijk hoog, ook in Hongarije. Halverwege maart werden temperaturen van 15 tot 22 graden gemeten. Op de terrasjes was het prima vertoeven. En de nekspieren zijn alweer getraind door het tikkende geluid van de hakjes en de aanblik van de eerste rokjes. Heerlijk voorjaarsweer dat normaliter in april het geval is.

Op zich mooi natuurlijk, maar het is toch al erg droog. De watervoorraad is flink kleiner door de zeer beperkte sneeuwval in de winter. De watersystemen in de kersenvelden zijn inmiddels getest. Daar waar nodig zijn gaatjes gerepareerd. Binnenkort kan dus water worden gedruppeld, met daaraan toegevoegd bemestingsstoffen.

Afgelopen herfst hebben we volop geïnvesteerd in watersystemen op alle kersenvelden. Ook hebben we nieuwe transformatoren geplaatst, zodat de pompen op elektra kunnen werken en we niet meer met dieselgenerators hoeven rond te trekken.

Happy Pigs

Ook op de tarwevelden is de eerste kunstmestbemesting met NPK al gedaan. De tarwe staat er mooi groen en hoog op. De percelen voor de korrelmais liggen klaar om in te zaaien. Ook gaan we dit jaar zonnebloemen telen, op een paar hectare en om straks aan de eigen Happy Pigs te voeren.

Hongaarse akkerbouwers hebben ook toenemende interesse in de teelt van sojabonen. De overkoepelende organisatie van akkerbouwers verwacht een sterke stijging in het areaal soja de komende tien jaar: men spreekt over 300.000 hectare sojabonen. Op zich een logische gedachte, gezien de sojaprijzen in Hongarije. De intensieve veehouderij betaalt voor sojaschroot een 140 tot 150 forint per kilo, omgerekend €470 à €480 per ton. Dat is een bereprijs natuurlijk!

Kersenteelt

De zoete kersen zullen dit jaar voor het eerst worden geplukt. Weliswaar een geringe productie, maar die zal de komende jaren snel toenemen. Er zijn vijf soorten zoete kersen gezet, waarvan we de eerste begin juni kunnen plukken. Halverwege juni gaan we dan zo over op de machinale oogst van de zure kersen. Al met al is de oogstperiode zo verlengd tot een zes à zeven weken. Hierdoor zijn we niet alleen interessanter voor handelaren, maar ook voor personeel dat nu niet drie tot vier weken maar zes tot zeven weken op een werkplek kan zijn. Dit lijkt een onbeduidende reden, maar de buitenlandse seizoenskrachten gaan toch daar werken waar ze langere tijd voldoende geld kunnen verdienen voor hun families.

Dieselverbruik

Dit jaar houden we bij wat het dieselverbruik per trekker is. In het verleden hadden we wel eens het vermoeden dat er zo af en toe diesel ‘verdween’. Door te werken met een voorraadvat met digitale meter en tappistool is precies bij te houden wat het dieselverbruik is. Zo kan ook een vergelijking tussen de plukteams worden gemaakt. Bovendien zijn er twee nieuwe MTZ-tractoren aangeschaft, dan kunnen die ook worden vergeleken met de oudere trekkers.

Temperatuur

Toen ik zaterdag 29 maart met de auto vanuit Hongarije naar België reed, daalde de temperatuur gaandeweg van bijna 20 graden tot 2 graden met kans op sneeuw aan de Hongaars/Oostenrijkse grens, op de A3 tussen Regensburg en Neurenberg. Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil, maar liever geen nachtvorst tijdens de bloei van de kersen.

Beheer
WP Admin