Premium
Opstartproblemen bij verse koeien zijn vaak herleidbaar naar een teveel aan energie in het droogstandsrantsoen. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl RundveeAchtergrond

Rijker gras funest voor droge koe

Reacties

 1. Die Benny stevelink heeft werkelijk ook overal verstand van. Hij is zelfs op de hoogte van de enige goeie manier van droge koeien voeren. Dat kan niemand anders zoals hij. Vandaar dat de wereld voor iedereen een stukje mooier wordt met het advies van Benny stevelink. Bedankt Benny.

  1. Ik ben op dit idee gekomen door een artikel in Boerderij, meer dan tien jaar geleden. Dat artikel ging over een boer die een mengsel maakte, speciaal voor droge koeien en dat vervolgens in foliebalen liet draaien.
   Omdat ik al jaren zat te worstelen met slecht opstartende koeien, veel klauwproblemen en baarmoederontsteking en de droogstandvoedering niet functioneerde besloot ik dit eens uit te proberen. Aanvankelijk wilde ik het ook in foliebalen laten draaien maar de loonwerker adviseerde een klein rijkuiltje. Dat bleek veel goedkoper en ook nog gemakkelijker te voeren.

   De opstartproblemen die bestonden uit slepende melkziekte en pensverzuring waren meteen verdwenen. De abnormaal veel voorkomende baarmoederontsteking verdween en komt nog maar zelden voor. Sinds ik het mengkuiltje voer (al 9 jaar) zijn er geen nieuwe koeien bijgekomen die chronische ongeneeslijke klauwontsteking ontwikkelden.
   Bijkomend voordeel was dat sindsdien het voersaldo veel hoger is doordat de koeien meer melk uit ruwvoer geven.

   De samenstelling van het mengkuiltje wordt iedere keer berekend door de adviseur van ForFarmers. Damink uit Agelo maakt het mengkuiltje, gelijk wanneer hij komt voeren.
   Veel boeren zien een mengkuiltje voor droge koeien niet zitten omdat het extra werk betekend. Dat is waarschijnlijk ook de reden van de negatieve, op de persoon gerichte reacties die ik hier krijg.

 2. En dat is natuurlijk geen kringloop bennie. Stro uit spanje en koolzaad uit canada. Foei. Daarnaast veel dieselverbruik voor het mengkuiltje met plastic erop. Zou een rond baaltje hooi niet veel beter zijn?

 3. De enigste goede manier van droge koeien voeren is een mengkuiltje. Het bevat gehakseld Spaans stro, graskuil, mais en indien nodig eiwitrijk meel en melasse waar de kali uitgehaald is. Het mengkuiltje na iedere keer voer uithalen volledig luchtdicht afsluiten om het zo fris en smakelijk mogelijk te houden.

Beheer
WP Admin