‘Rewilding: hoe introductie van wilde dieren de veehouderij bedreigt’
Rewilding, het verwilderen van gebieden in Nederland en Europa, wordt door sommige mensen gezien als oplossing voor effecten van klimaatverandering. Steeds vaker worden wilde dieren door activisten uitgezet in de natuur, maar daar kleven risico’s aan.
Steeds vaker verschijnen er berichten over rewilding. Met rewilding wordt de verwildering van gebieden in Nederland en Europa bedoeld. Met het geven van meer ruimte aan rivieren, het verbeteren van verbindingen tussen water en land, en/of het uitzetten van grote grazers en predatoren wordt geprobeerd de biodiversiteit te verbeteren en meer wilde dieren in de natuur terug te brengen. Rewilding wordt door sommigen gezien als oplossing voor de effecten van de klimaatverandering. Rewilding in Nederland is niet nieuw. Maar het is zeker niet zonder gevaar.
Recent verscheen een artikel in De Correspondent over het fenomeen ‘rewilding’. Het artikel beschrijft hoe activisten in een ondergronds netwerk van fanatieke rewilders dieren zoals de bever, de beer, de lynx, de wolf en wilde zwijnen illegaal droppen. Op deze manier willen zij dieren die niet (meer) voorkomen terugbrengen in de natuur. Vaak ongehinderd en met onvoldoende kennis van de natuur en de gevolgen die dit heeft.
Risico’s voor mensen en veehouderijen
Deze ‘invoer’ van nieuwe soorten heeft veelal niet te voorspellen effecten in de betreffende regio’s waar ze worden uitgezet, laat staan dat bekend is wat het effect op de langere termijn is voor de veel grotere gebieden. Ondergraving van de infrastructuur, negatieve gevolgen voor de natuurontwikkeling, risico’s voor de gezondheid van mensen en veehouderijen. Deze worden niet of nauwelijks gewogen.
Zijn de dieren eenmaal uitgezet, dan is het vaak te laat om de wet- en regelgeving aan te passen zodat er een actief beheer kan plaatsvinden. Het uitzetten van deze dieren is verboden, omdat het vaak over beschermde diersoorten gaat. Daarnaast worden deze dieren gefokt en is het onduidelijk wat de bloedlijn van deze dieren is.
Gevaar voor ziekteverspreiding
Het uitzetten van wilde zwijnen in de natuur doet ons schrikken. De kans op de verspreiding van het voor varkens en zwijnen dodelijke Afrikaanse varkenspestvirus is enorm. Deze ziekte komt in Europa voor onder wilde zwijnen. Met het in de natuur uitzetten van deze dieren is de kans op introductie van dit virus in Nederland enorm groot. Niet voor niets heeft de overheid maatregelen genomen om de populatie van wilde zwijnen te beheren. De veehouderij en de transporteurs nemen allerlei strenge preventieve maatregelen om ziekteoverdracht door wilde dieren te voorkomen.
Het ‘rewilden’, waarvan sterke vermoedens zijn dat daar ook in Nederland ‘natuuractivisten’ mee bezig zijn, vormt een serieuze bedreiging voor ziekte-introductie bij gehouden dieren. De gevolgen van introductie van zo’n virus en uitbraak onder gehouden dieren als varkens, runderen en schapen zijn niet te overzien. Dan hebben we het niet alleen over het dierenleed en de economische schade. Een dierziekteuitbraak heeft een enorme impact op de boer, zijn/haar gezin en omgeving.
Nederland te klein voor wolven
Naast het gevaar van ziekte-introductie laat de herintrede van de wolf zien dat Nederland te klein is. Het leefgebied waar een wolf bivakkeert, moet van voldoende omvang zijn. Sinds de wolf uit Nederland is verbannen (1845) vanwege meerdere aanvallen op kinderen, is het leefgebied alleen maar kleiner geworden. Het aantal inwoners is sindsdien fors toegenomen en daarmee de verstedelijking.
Met het aantal wolven op dit moment zien we dat de hobby- en veehouderij zoals de schaapskuddes, dierenweides, runderen, pony’s en alpaca’s de dupe zijn. Daarnaast geeft de wolf, wanneer deze gesignaleerd wordt in of aan de rand van het stedelijk gebied, een maatschappelijke ontwrichting. Ouders durven hun kinderen niet meer op de fiets naar school te laten gaan of zonder toezicht buiten te laten spelen.
Oproep aan de overheid
De gezamenlijke veehouderijsectoren roepen de overheid met klem op keihard op te treden bij rewilding-activiteiten door niet-geauthoriseerde personen. Ook roepen we de overheid op openlijk afstand te nemen van deze rewilding-activiteiten.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.