Zonnepark op landbouwgrond in Groningen. - Foto: Hans Banus AlgemeenColumn

‘Rendement per hectare: vleesvee of zonnepanelen?’

Als we geen koeien meer zouden houden, zou onze landbouwgrond veel meer geld opbrengen.

60 hectare volplempen met zonnecellen zou ons de komende 25 tot 30 jaar gegarandeerd € 7.000 inkomen per hectare, oftewel € 420.000 opleveren, zonder dat we daar ook maar iets voor hoeven te doen. Geen risico’s, geen zorgen, niet meer dag in dag uit hard werken en zeeën van tijd over om al dat geld te spenderen. Hoe aantrekkelijk is dat?

Veel reacties op column

Mijn column van 18 augustus met als titel ‘Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond’ deed veel stof opwaaien. Alleen al via mijn LinkedIn-pagina bekeken ruim 12.000 mensen dit topic en namen ruim 200 van hen de moeite om te reageren.

“Als voedselproductie minder relevant wordt, dan maken grond en gebouwen ruimte voor andere activiteiten”, was een van de reacties. “Waarom zou ik als boer geen land gebruiken voor energie-opwekking, als dit meer rendement geeft met minder risico dan voedselproductie”, reageerde een ander. “Mais telen voor een biogasinstallatie is ook geen voedselproductie. Het plaatsen van zonnepanelen geeft een beter saldo dan energiemais. Het lijkt me dat de keus is aan de ondernemer. Anderen dienen zich daar niet druk over te maken”, was ook een van de meningen.

Vleesveesector onrendabel

De reacties hebben me wel aan het denken gezet. De Nederlandse vleesveesector, waarvan wij deel uitmaken, is al decennia lang onrendabel. Voor de meeste vleesveehouders is het een neventak.

Rendement per hectare voor het houden van sec vleesvee kan derhalve worden bepaald op nul euro

Rundvlees kan in het buitenland veel goedkoper geproduceerd worden. Bovendien verstaan vleesveehouders de kunst om elkaar meer tegen te werken dan samen te werken. Dit heeft ertoe geleid dat grote marktpartijen voor een groot volume van een uniforme kwaliteit vooral in Ierland goede zaken kunnen doen, maar niet bij ons. De Ierse overheid steunt haar veehouders, de Nederlandse overheid ziet ons liever vertrekken. Het rendement per hectare voor het houden van sec vleesvee kan derhalve worden bepaald op nul euro.

Zonnepanelen niet op landbouwgrond?

“Met zonneweides draagt u bij aan een betere en schonere wereld en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een betere toekomst voor onze kinderen en generaties die volgen”, lees ik letterlijk op www.groenleven.nl, een zonne-energie-ontwikkelaar, met als partners onder andere Agrifirm en FrieslandCampina.

Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond, maar wat dan wel?

Reacties

  1. In zo’n land zou je toch niet willen wonen wat vergeven is door windmolens en zonnepanelen. En trouwens als de zon onder gaat en de wind valt stil heb je niks.in de winter doen die zonnepanelen sowieso maar bar weinig.

  2. Zonne en wind energie zal zonder goedkope effectieve opslag van de geproduceerde energie nooit een bijdrage kunnen leveren aan wat dan ook. Als iemand echter bereid is om jullie dergelijke bedragen te betalen om mee te werken aan hun politiek correcte droom dan laat ze maar een plan op tafel leggen zou ik zeggen.

  3. zeer zielig verhaal laat de melkfabriek ende agri er buiten je gebruik zelf ook een melkfabriek om goeie kopen koeien binnen te krijgen super hoor fijn voor de veehandel

  4. Als er hier iemand komt die mij die ha bedragen biedt dan ga ik de hele dag golfen en op het terras zitten. Tijd genoeg om een diep gat te graven waar straks de oude panelen ingeschoven worden.

  5. Als zonnepanelen niet op landouwgrond horen, omdat ze geen voedselproduceren, dan horen alle producten voor energie opwekking niet op landbuwgrond. Zij dragen immers niet bij aan de voedselproductie. Stel ik leg mijn land vol met zonnepanelen om hiermee stroom op te wekken voor het verlichten van kassen / fabrieken om zo beter en meer voedsel te produceren per M2? Stel ik plaats zonnepanelen op mijn land om stroom voor de landbouwmachines op te wekken. Wel of niet acceptabel. Vroege teelden onze voorouders ook de energie voor het landwerk in de vorm van gras en haver voor de paarden.

Beheer
WP Admin